(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 19

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
想配副漸進鏡,請問有冇鏡片介紹?
大概咩價錢?去邊度配好?
似係Oliver Peoples - Sheldrake
唔該巴打
btw搵到張再高清d
我哋一男一女一齊配,男嘅個鼻都高,女唔高,但兩個都戴得ok, 唔會話好易跣
想問吓你地會唔會喺其他眼鏡舖度整眼鏡
想問有冇東海個價list可以參考下?
東海 Bi-asp lutina NRC
東海 Bi-asp lutina MSC

如果對比zeiss 同grade係咪single vision AS DVB?
夠厚臉皮可以入去問下,要預對方拒絕先。同埋睇下人地係咪真係冇客又得閒先
我係兩間舖配過同一隻Zeiss 漸進鏡都唔掂,帶住隻眼會痛,好難focus , 我估係個焦點會做得好準,但個框帶住就點都會走下位,可能我對眼衰
之後試左隻Hoya lifestyle 3i 就冇呢個問題,佢有部機scan 你對眼同框做返個焦點,但好貴,一對我記得要4000幾起睇你加唔加埋藍光果啲再加錢
東海 Bi-asp 即係雙非球面
Zeiss 冇出過雙非球面
所以用 ZEISS clearview比合適啲
ZEISS AS(單非)->clearview->superb(個人化)
仆街新999.0 副S970好拿好J
Persol呢個牌子好唔好琴日抺眼鏡抺爛咗個鼻托,已經帶咗7年
想試吓琥珀色
另外我呢邊冇咩Zeiss舖頭,反而多Essilor
superb 開4k貴唔貴?
有無巴打係blackzmith配過
應該未, 係咪再8折係正常
有冇巴打知道傲瞳驗眼準唔準?紅綠,散光圖個d 有冇?

之前係genic 配過,驗眼個陣好求其。紅綠之類咩都冇,剩係插鏡片叫我睇chart。之後收到副眼鏡覺得頭暈眼痛,因為配完就離開左香港,都冇辦法。
繼續戴到宜家,開始睇唔清野,係樓下簡單check 話我深左100度。唉
都唔知係咪配錯鏡片搞成咁
紅綠有,散光好似都有
thx bro 咁我都放心d
我之前message佢地問
佢地一問三不知
係都要我去佢地舖頭 叫我自己搵視光師
好fail,去到要問佢地點解online問條友會唔知
我都想知。我已經係話想麻煩佢地幫手搵個視光師問下。佢係都要堅持我要自己上去問。
我真係o嗮嘴
本身我已經睇啱落埋訂。宜家因為佢咁樣唔professional。我已經唔想去買。
因為上次真係已經係genic中過伏
唔係好明點解幾千蚊嘅眼鏡連驗光都做唔好
可能佢地真係覺得幾千蚊咁少錢唔應該有咁多要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞