(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 19

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
黃店眼鏡舖(轉自post 16)

康明視力中心Hong Ming Optical 荃灣
Focus Optical 匯澄眼鏡 荃灣
Lano Eyeswear <好似門市已執但仲有網上
Glassholic眼鏡狂熱 元朗 將軍澳
万視屋健ちゃん 深水埗
KOS隱形眼鏡專門店 深水埗
Health Care Optical 保健視力 灣仔
Genic Eyewear 旺角 (有賣假金子紀錄)
The New Black Optical 旺角
Mini Con City 旺角
JandKshopp95 旺角
The New Black Optical 銅鑼灣
眼鏡星球 觀塘
iPoint Optical視點護眼 深水埗
昭和眼鏡 油麻地 深水埗
零式光學 深水埗 旺角
二町目眼鏡 旺角
Otto Optic傲瞳視力 旺角
Cornerstone.optical 旺角
USKO Optical 旺角
香港視力Optichk 銅鑼灣
二代目眼鏡專門店 觀塘
Pepper Optical 觀塘
愛家眼鏡 堅尼地城
冇人開我開囉
想問下Abbe number 阿貝數 重唔重要
我得百幾度近視 又想配Zeiss鏡
問過1.50 好似要訂造 價錢貴過1.56好多
唔該晒 咁多位巴打先
其實洗唔洗一定搵蔡司個網授權果d鋪配?
見屋邨配開果間都有得配諗住方便d係果度配鏡片算
雖然問過得8折
得8折唔差在去番有授權嗰啲問下價,雖然好似有啲係問其他舖拎鏡,一般服務都冇乜問題
同埋佢官網個search list好似都唔齊
問左佢係同其他鋪拎 而果間係有授權,因為由細到大都搵開果個呀叔驗眼驚出面驗果d會太忙求其驗又遠要特登出去拎 同埋聽巴打講大部份都得8折
真係幫襯開就問下最盡開到幾多啦
btw可以追番上個post睇下啲人講邊度抵,我冇印象
啱啱拎咗Beyond The Groover,分享下

tokai雙非同zeiss clearview點揀
深散光兩款都差唔多價
齋配鏡唔洗搵佢啦 唔抵
你地搵開邊度配?
我樓下間愛美視 唔知有冇特別平/貴
之前配過一次owndays覺得驗眼條友hea hea地

我係去醫院眼科驗
zeiss
原因
人地話zeiss係清啲技術係勁啲
但係tokai藍光係濾得好啲
而且抗刮好啲少啲炫光
你配防藍光?咁東海應該好啲
你有冇睇到東海同zeiss室內燈光下個對比?我早排都有配東海防藍光,兩塊鏡放埋一齊對比見zeiss嗰隻黃好多
但上個Post好似見話zeiss有第2代技術,不過好似係防UV嗰隻
係啊
我都見到zeiss係黃啲
但我又唔知clearview有冇清到黃啲都值得配
睇黎應該都會揀返東海

仲諗住可以支持下林家謙
買多副唔係防藍光囉
深散光配親D鏡都貴撚到……
之前喺日本網買左副clayton franklin 4日就送到
感覺clearview比起dvp睇嘢flat啲啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞