(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 19

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
一對1.67 啦
已經係1.67,其實有諗過1.74會唔會分別唔大,都會大細唔平衡傾斜
Tart 識買一定係Julius tart
真咩
侵權到連arnal都用唔到
USA先正宗喎
仲有usa tart? 定係vintage?
Tart optical enterprises
邊個咁大整蠱同你講呢個係元祖tart
我Julius tart 、tart optical 兩副都有
只係上面師兄講到tart 一定係Julius tart
依類美式風格其實made in USA先正宗

唔知我資料岩唔岩:

Tart Optical Enterprises:擁有正式版權,因在當年品牌銷售經理手,現時以加州為基地,鏡架採用意大利板材,並交由美國工廠作人手生產,包括最廣為人知的經典Arnel。

Julius Tart:由Julius tart 後人授權,但Tart Optical Enterprises曾經在2016年在美國法庭控告Julius Tart,並申請禁制令,令其只能在歐亞發售。

Ching好似好熟咁,分享下

因為Johnny depp好中意Arnel44
睇返佢第一個留言嗰種自豪語氣
笑撚死
我自己既睇法係tart係70/80年代已經破產結業
而佢個brand一路都冇人有拎到授權去做
所以係我眼中 除咗你仲買到既vintage tart arnel之外 全部我只會叫復刻 而唔係正宗
而一路以嚟都有唔同人拎左叫個名復刻arnel
包括你講既Tart optical enterprise, 有一期曇花一現既日本celluloid復刻 Julius tart, 韓仔復刻等等
而呢堆人包括Julius tart 都冇拎到正式授權

而你講既tart optical enterprise以我所知只係拎左人哋個名注册only 亦唔係得到授權
所以我唔會覺得以上既係元祖/正宗tart
還原度我個人覺得juilius tart係做得最似 不過少左精緻小巧既感覺

另一樣你講既Johnny drop中意arnel同44 size呢
我夠膽講絕對唔係
佢隨時儲齊哂咁多個size

你睇下上邊幾張圖 已經係唔同size

再睇埋呢兩張 其實JD玩好多vintage glass
唔好以為佢淨係中意tart
佢咁有錢同咁識野 係啲眼鏡舖成日包裝到佢中意戴tart arnel
得罪講多句 你望下你個副Demi amber同JD戴個副amber 直頭唔同色
小心,而家d人好古惑
之前見fb/ig有有香港鋪頭出過廣告賣,已經覺得古怪
多謝巴打分享
網上一search Tart依家勁多Julius Tart
不過又咁講,老老豆豆
拎上手摸過嘅質感係Julius Tart好啲

BTW,JD帶OP mp-2都好有型
我配左黑色
知道了ching
咁講啦 其實兩個牌子啲造功都對得住個價
唔計佢有冇tart個名都買得過既
同埋面細同既人帶tart optical enterprise會好睇啲同斯文
因為佢個前框冇做得咁厚
都冇買錯既

你覺得型既話JD mp2 你search 下JD the ninth gate既algha work
佢戴直係型撚到癲 同埋市面上仲有機會買到 價錢仲十分抵玩
聽完你咁講個心都舒服啲

The nine gate algha work好型喎
快啲入眼鏡坑啦
慢慢入緊架喇
不過經濟能力有限
慢慢一副一副咁入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞