香港的Vtuber討論區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
好多負評
多負評正常吖
嗱,老實講,米紙做得好唔好,有冇show到最真實一面嚟計
由佢講虛擬偶像由明美開始已經fail咗
飯島真理突然發現自己唔係真人
但你問我成個訪問係咪完全冇可取之處呢,其實又唔係既
成個訪問正正就係反映外人對V圈(包括V同觀眾)有咩睇法
要佢地搵嗰堆受訪者都係做咗啲外人注意到V既事
好似話搵巴膠呢樣嘢
老實講,就算班巴膠搞露個生日企劃,香港咪又係得漫圈班人知咩事
外人淨係覺得呢排好多人影個巴士上面卡通女仔,除此之外佢地都唔知咩事
所以其實由個intro開始就知道,成件事就係一個對V,甚至對ACG低認知既人去點認識同點睇V圈呢回事
而呢個效果某程度上佢係做到,初步知道V係做乜,live 2D又係乜,fans應援之類都大致交待到,唯讀係巴膠有啲擾亂咗視線
所以我覺得應援組班人其實可以主動做多少少介紹有咩其他project做過呀,例如葵廣rumii嗰次之類,可能會令到成個訪問更好(雖然有機會有但唔夠juicy剪走咗都唔出奇)
其實對ACG稍微有睇下畀盡咪淨係知道holo,始終holo同ACG合作多
依家要個外人去搵追彩虹社啲女做訪問,難度未免太高,分分鐘連彩虹係乜都未知
成段最多餘就係搵心理學家嗰度,追星=逃避現實都唔知講咗幾多年
不過香港人係咁,最後有返啲反思先叫好片吖嘛

其實今次真係算好過十幾廿年前蘋果啲毒撚稿架喇
你至少feel到個記者唔係歧視,而係佢真係唔熟呢個topic先
真,搵日本學家果度都還好,心理學家真心多左
同埋巴膠個位係fail在追車然後check車底
比人個感覺係似整花左自己辛苦嘅心血多過係眾籌推v慶生果種感覺
我諗D負評係不滿搵應援團個幾位「毒撚」黎做代表
到你搵幾個型男黎訪問佢地點解追VTBER,咁條片就唔JUICY
而且老老實實,香港過半睇VTBER既毒撚,都係外貌講野唔討好架啦
利伸:識型男毒撚,同時比3條女追,但其他毒撚大部份你一眼睇落就知佢地唔毒都唔會係有魅力個種男人
我自己就毒到出煙,唔好講巴士無女仔坐我隔壁,直頭同我一齊搭𨋢都唔肯
早啲訓啦大菊巴 聽朝仲要跟台
點解你講到咁sad
聽日7點會有女仔坐隔離
https://youtu.be/W3Dx4bQxgaU

唔得,實在太好笑
容我係度分享
一朝早就係咁聽delay no more
我地呢度唔歡迎po vtype
我地呢度唔歡迎引戰狗
我實話實說姐 咁都引戰…..
Agger
記得有人問過vtuber同vtype有咩分別
結果比人圍住嚟屌
呢隻係咪vtype?
https://youtu.be/YmkRZ1rjq38
唔好問小妹…
小妹唔知道…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞