Elon 唔係想壓價買twitter呀?

82 回覆
74 Like 3 Dislike
睇返佢之前既訪問, 佢好似真係對twitter有計劃
佢係話唔買住之前同一日先係直播又再提起twitter既計劃, 當時前twitter ceo都係到

但隔幾個鐘就講埋D咁既野, 話有假用戶, 佢唔係想用"你條魚唔靚"來壓價呀?
twitter有一堆ac 係賣相, 賣片, 賣貼身衣物, 賣笑, 賣藥, 再加埋D奇奇怪怪既ac
超過5%其實唔出奇, 佢唔知?

高盛係收購前對twitter既估價係三十幾, 如果佢參考呢個數值再出價, 即使加上佢要賠10億同SEC罰款, 佢只要俾原價6成多少少就可以買到
以佢目前的集資進度, 呢個數佢已經集到

如果係真既話, twitter可能會跌到20幾, 考慮到收購失敗既風險

twitter應該已經做緊內部研究, 因為眼見即將到來的財富化水, 有D人可能會覺得焦慮
咁樣做都幾撚醒
佢成日都係咁撚啲價
最慘係好多時又比佢撚到
TSLA跌到咁無錢買啦
聽講TSLA落到 620 佢就會被call margin, 星期四曾經落到 680 已經好接近
嘩咁講650左右咪硬底
係咪可以睇住黎入
只係銀行同佢傾好數, 佢筆錢都未開始借
我覺得係佢想炒消息出Tsla貨多d
講嘅係之前借落果啲,唔係買TWTR果條數 (唔知有冇錯)
揾唔到wo, 有無source
BTW, 反而搵到單之前佢有排買左堆bitcoin, 但所有gain無晒

Bitcoin’s 50% crash erases all of Elon Musk’s gains on Tesla balance sheet
https://fortune.com/2022/05/11/bitcoin-crash-elon-musk-holdings-tesla-balance-sheet/
個市唔冧都仲有機
冧到咁正常都要傾過價
你啱,我搞錯,係未開始借
同埋最初佢未賣股,又未搵到其他財團入股,應該margin call 個價係 $837
而家應該係 $420
https://finance.yahoo.com/news/elon-musk-seeks-scrap-tesla-153641078.html
假如Twitter最後賣唔成 影響應該幾大
連登仔又話首富大把錢嘅 宜家又做市
再嘈宣布同狗狗幣買
佢就係造市自搵到大錢 睇下btc doge
交稅twitter公投但一早就開始賣股 同埋年中割咗幾多次支持者韮菜
熊市黎緊唔駛急住現價買啦
LP itm
屌 又話為言論自由 幾多用戶關佢叉事咩
根本佢自己都係到撚狗
440億夠開幾多間呢種社交媒體公司?
佢一定會搞 social media 生意

有影響力既公司得果 幾間,可以收購既得 twitter 一間
唔造市又點賺錢,唔通真係靠賣車咩佢
佢一直話要私有化twitter
但係明明收購50% 就可以控制twitter

初初五十幾蚊私有化 vs 三十幾蚊收購50% 股權

講要動用既資金,後者只是前者既30%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞