I love you in every universe (174)

1001 回覆
29 Like 21 Dislike
香港人好似唔明咩係popcorn movie咁
一定要咩都有深度有劇情先受
其實剩係睇劇情真係好撚低質
唔係話劇情唔重要,我亦都希望套套戲都有餘力兼顧埋劇情都做到好好
但有時就係有d導演會追求拍攝手法,會追求畫面分鏡構圖色tone
有時為左達到某d效果,eg spiderman要三代同堂,又或者endgame要最尾全體出場
而去犧牲某d邏輯同合理性,但對亞洲區既觀眾黎講好似係完全不能接受咁款
只要呢一點fail左,成套戲就係垃圾,無價值
連登多小朋友鍾意扮有深度
冇計啦
亞洲人由細到大都俾人灌輸無論咩時間都要做啲對自己有益既野
小朋友連打機都要玩學英文app
休息嗰陣睇戲學唔到野咪覺得係垃圾
唔係亞洲,係香港同大陸人閪姐比較同樣亞洲,台灣人討論或者影評,都係著重係套戲/劇既優點或者講下有咩欣賞,相反香港同大陸人,係好似捉蟲咁,剩係放大啲缺點嚟屌
有冇人發覺亞洲普遍都好強烈地批評marvel D戲
之前Dr strange唔使講,連蜘蛛俠都比人踩到係毫無邏輯,為賣情懷而賣
但睇鬼佬,就算係唔鐘意,有批評,但都唔會踩到一無是處咁濟
d人連avengers4都會屌一餐,完全唔會appreciate套戲做到既野,只會屌做唔好既野

呢個問題唔只香港有,我睇過大陸d評論都係一樣會咁樣屌
係亞洲文化唔同定點

係乜野戲只要唔啱心水就屌
同埋睇mcu野只要唔focus「主線」又會俾人屌,又話浪費時間budget咁
事實dr strange2係一套垃圾 無容置宜
好似唔係好見到雷神4劇透?
以前蜘蛛俠3同ds2都有
可能上次透太多輝神下令小心啲
又係時候貼呢張
呀智吸喵喵鎚個條片,笑到仆街
係咪網上登記
係呀
我買isquare 嗰陣已經無話有得登記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞