[綠卡末日]網傳樂悠咭6.1起取代長者八達通

263 回覆
29 Like 139 Dislike
笑撚咗,你係咪到而家都唔知綠卡所謂兩蚊只係你俾兩蚊,其餘費用係政府補貼,即係閣下都有份俾,除非你未夠秤交稅,咁就係你嗲哋俾,點解仲有咁多天真嬌以為綠卡會令到地鐵蝕錢,屌我初初仲以為係d人扮嘢拎著數,原來真係有咁多真心膠
我好誠實
只為荷包抗爭
如果有錢送,即刻做藍又得
唔係要全部長者卡實名登記,係要人地用你張卡
捉一次都係500蚊,正常車費月洗1000以上
但一年都未必捉到一次
WOW 型
唔該你查清楚先
2蚊只係可以claim 返長者價錢,姐係正價一半既價錢
所以佢都係蝕
同樣你成人買用學生卡都係一樣原理
解決提出問題嘅人
是撚但
一直都覺得香港=支那
唔移民=順民
你咁有見解得唔得架
補一半炸傻閪
蝕咗d乜?咁所有長者都黃wor, 搭一個蝕一個,仲廢乜老,佢哋先真正最黃添
都係果句,唔怪得咁多人食籃店啦,原來係想叫佢哋個下午茶餐食到佢哋破產
一陣又話係大型社會實驗撚鳩啲人
香港人根性都只係講粵語嘅繁支
我真心唔明點解要分得咁細

黃又好藍又好,咪又係極端自私撚
民老母主咩
如果你係普通成人,照常理咪要俾成人價
但而家既情況你用長者卡咪減少咗佢嘅收入
當然我會覺得直情跳閘令到佢一蚊都攞唔到就最理想

同樣
如果你食藍店都可以減少藍店收入我絕對支持
你又扯出去嚟講 仲要偷換概念

1. 長者優惠 本身個Target audience就係依班長者
所有預算都係計埋佢地

2. 點解用綠卡就係黃
係囉!
仆你個街個個都淨係睇住自己銀包嚟抗爭

正仆街 繁支
係抗爭既一部分喎
比番部電話人啦
就算我退一萬步話兩蚊都可以claim 全數
咁對於大家多個錢,張啲資源攞去幫襯黃店或者現實啲好多手足而家有經濟困難需要多少少錢我又唔覺得有咩問題
最起碼啲資源真係落到需要既人手上
1. 咁即係根本就唔係蝕緊錢囉,本來就有嘅package蝕條春咩,所以我咪特登舉個下午茶做例子,人哋本來就出得下午茶呢個package, 你會唔會覺得佢平過set lunch咁多就係蝕錢?你食一次佢蝕一次?
2. 不嬲都係講緊d乞兒扮黃用綠卡r著數
跟住你講黃店
佢哋又會話咁難食 又水魚圈

總之佢哋係每一個部份都要屌鳩你先
仲要讕係高深以為自己好撚勁咁
畀番個ac人啦
你隻支那豬
你認真啲睇吓回覆你嘅巴打先喇
唔好扮睇唔到喇喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞