陶傑抽李家超 we and us 水,班鏡狗又入去罵戰

89 回覆
68 Like 14 Dislike
李特首團隊就We and Us 問題主動出擊回應:中英文之間「不應直譯,傳意更重要」,成功由「Mirror 音樂風暴」重新奪回Attention。此一English Newspeak引發網絡新激論,兼令網絡「姜陶事件」即轉為研究English grammar 李特首英文新語錄,實為公關高手操作,令人佩服。

的確,如果韓劇也有一套Dear My Friends而扭曲My dear friend 的英文正確文法而變成香港流行曲歌名,咁不得不承認We and Us 係好年輕親切的網絡世代英文兼好有韓劇feel。

至於「直譯」和「傳意」哪一樣更重要?我會認為:My mother secondary school 既直譯、又傳意,既體現中國孝道,又能傳意英語的nostalgia,其實又可以兩者兼得。如果兩年後川普競選,Twitter 借用此一有美國加州大學孔子學院特色的新英文,我不會覺得太過詫異。

讓李加超團隊的口號作品說話。你不可以用許冠傑、張國榮時代亦即女拔萃書院西門士夫人或華仁書院連民安神父做校長時的廢老殖民標準來judge 二十一世紀的Trumpist Twitter English 。

所以,「新冠狀病毒」,亦可以吸取李氏新英語力場靈感,叫做New Crown Shape Sick Poison,一定易懂過什麼Omicron 或Covid 之學院式造作深奧,又無China Flu 或Wuhan Feiyen 之種族主義仇恨feel。

另外,「國歌」可以是Country Song;動態清零可以是Moving-state Qing-Zero ,至於「烏」克蘭,可以由中文行使話語權,率先叫Blackraine。

而我好怕台灣的蔡英文,有樣學樣,以後分割聲稱China and Taiwan 時更理直氣壯,因為We and Us,「中台」本來就是一樣的無分你我一家人嘛。

姜陶事件
好弱智呀
連陶傑講緊咩都唔明
其實鏡粉智商係咪全部under80
次次都get錯晒陶傑想表達嘅嘢lol
19講過好多次鍾意撚啲蠢人
今次一大班喪屍豬衝出嚟,佢仲唔爽死!?!
成班智障,同班小粉紅一鳩樣,一句說話無限放大等睇陶傑日日撚狗
鏡狗戇狗鐵證
鏡狗同支那小粉紅,真係一撚樣
我諗可能得個位數
TVB 呢幾年蝕咁多錢
不如用蝕咗果幾億去簽姜濤 / Mirror
再同大陸合作做幾個Show
咁咪轉虧為盈囉
智商高過80點會追班騎呢怪
我覺得係
班鏡妖真係好煩
弱智fans
其實佢下下jer 鳩住鏡仔做乜鳩
人地咁大方回應左 你再jer 落去只會顯得你小家
班鏡狗仲要話支持網絡實名制
粉絲行為
偶像埋單
紅底台既fans企政府果邊好合理
撚蠢人
仲增加個 page 既 interaction
增加曝光率
陶傑開心都嚟唔切
同源 無計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞