MIRROR被分上下弦 Lokman不解鍵盤戰士攻擊「點解要咁分?」

140 回覆
65 Like 107 Dislike
《造星》期間王勁的眼淚流了不少,那時去到邊都有cam;成軍後MIRROR的眼淚,鏡頭前沒見到多少,直至《調教你》。某論壇笑他認真仔,玩遊戲都變MMA,說他年紀乜乜乜,但王勁是花姐誠邀才首肯加入。他想做跳唱歌手,B1綵排期間扭傷,但他死頂,因擔心拖累隊友。已故盧凱彤讚他專業,「cut機之後,大家走埋嚟扶你,我先見到(受傷)。所以你係一個好專業嘅舞蹈員。」王勁說:「我嚟緊要做一個好專業嘅明星。」盧說:「你絕對有呢個潛質。」

王勁不止是導師所說「佢人緣好好」,還很甜,阿虎(舅父)湊芯言,兩人在商場迷路,逐層樓「feel下」方向;着錯家姐件背心﹐被取笑着童裝:「你估你真係咁大隻咩!」尷尬mode為應援打卡,偷睇有冇人偷睇佢;《Rebound》電台首播,母子交換了一個眼神,王勁憶述時還有淚意;拍AK的vlog,王勁連人帶頭放心(其實不放心)讓他修剪。他晉身40強,AK喊。這位IG最多團照成員,出post會註明「姜濤同意的相片」,戴好頭盔出車。

【談上下弦 AK:最緊要清楚12個人嘅方向】

話題帶到「上下弦」(詳見《鬼滅》fandom)。王勁說:「不如我哋問下『上弦』嘅AK。」眾笑言要排擠他。虎仔問:「佢『上』幾多?」AK說:「應該包尾。」又說:「我心入面一直冇擺呢個秤喺度嘅,聽到呢啲term分我哋嘅時候,我係唔開心。喺我眼中,由出道到而家,我哋12個應該係應該係要一體嘅。」虎仔說:「 #WeAreOneAndAll 。」隊長接:「從不分你跟我。」AK再說:「現實世界就係殘酷,你唔去比較,唔代表人哋唔攞你比較,唯一辦法就係做好自己,雖然呢個世界俾好多比較紛爭我哋,最緊要我哋12個自己好似《調教你》camp所講,要好清楚我哋12個人嘅方向係乜嘢。」

【王勁認同上下弦:MIRROR的確有啲好紅,有啲冇咁紅】

王勁則說:「我自己認同上下弦,因為MIRROR 12個人,的確有啲好紅,有啲冇咁紅,呢個係事實,我哋要接受,但我唔認同呢樣嘢應該存在。當我哋做自己嘅時候,會係變得冇咁受歡迎,咁我係咪唔應該唔做自己呢?當我唔做自己嘅時候你會好辛苦,而好辛苦嘅你係冇可能會好睇…」

黃大仙愛恩斯坦想不通,智者虎仔說:「你唔做自己,好快就有人替代你,因為你唔係你自己。每個人最unique就係因為你係你,所以先會睇你;如果我要睇嗰啲,我去睇嗰啲啦使乜睇你扮嗰啲啫?但就會去到樽頸位,『唔係喎』,又返番去、我做自己喇,但又好似未搵到定位。我有時會行歪咗,跟住我會整一個定位出嚟,但嗰個定位其實係假嘅,唔係你自己最叻或者唔係你…」他也迷惘。

【隊長曾被說法感染 質問:點解你用幾隻字去踩低人哋幾年嘅努力?】

Lokman提「上下弦」,不吐不快:「點解一定要分先?」「點解你會開心,你用好簡單幾隻文字,去踩低咗人哋幾年來嘅努力呢?好矛盾,我一定要承認呢個事實,但係我對呢件事係,『唉,咁樣嘅…有冇搞錯呀!』咁樣,但係你又要繼續做喎,你繼續做嘅時候你就會矛盾,有陣時你真係要撇開呢啲嘢嚟睇,你先至望得清楚,但我覺得呢樣嘢好難,非常非常非常難。

「所以有陣時呢一個矛盾真係會有啲攰,最吊詭啲係有陣時你會俾佢哋感染,你無端端都會同佢哋同一個視角,你會自己唔記得咗,你要自己頭腦再清晰啲、撇開晒呢啲嘢,係要啲功夫。有陣時對住呢啲嘢係有啲……可唔可以叫做唏噓?有啲唏噓,有啲慨嘆,有啲攰,但係都冇計啦。」王勁總結說:「我可以話俾大家知,MIRROR係會努力咁打低呢個概念,一定掂一定掂!」

#團魂 #MIRROR #六壯士 #上下弦 #節目仔 #娛壹
Lokman係連登眼中係上弦!!!!!!!
這位IG最多團照成員,出post會註明「姜濤同意的相片」,戴好頭盔出車。

笑撚死,算唔算係班仔親自認證鏡粉/姜fans就係癲狗成日亂咬人?睇嚟連班下弦都成日被咬,咬撚到怕
咁就慘
做隊長做到下弦咁,係咪得佢一個
Gao
對住張繼聰叫佢謝生
唔滿意咪發動換位血戰lor,係到on99打稻草人做咩
問下你公司係咪真係12人不分上下囉

定係LOKMAN你以下犯上, 指桑罵槐,
屌柒緊你老闆呀?
搞係隊長亦係下弦
下弦個幾個試下自己開返場紅館睇下爆唔爆先講
問啲鏡粉下弦叫咩名應該都有啲答唔出
好撚on9 訪問直接叫佢地下弦
唔係我地分呀,係啲廣告商分咋!
唔係你班臭閪fans幫你成隊騎呢怪屈黄扮本土。
果陣出道兩年幾,大家仲淨係識姜圖and friends。
你連下弦都無資格做,因為無人識你,無人知你叫咩名,只係識姜圖d friend。
你係唔係想咁?

唔係以為依年幾爆紅,真係因為有實力守得雲開下話
知唔知打稻草人點解
人地分上下弦,邊忽"踩低咗人哋幾年來嘅努力呢" ?
只係一個排名,上弦比佢更努力更有天份唔得?
間公司自己都幫佢哋分啦

造星2花姐叫參賽者幫mirror排1到12

平時廣告商影相咪又係跟次序最紅排中間,魯生出嚟影相左右一定係企姜同AL,而家話翻網民同佢哋分上下弦?

事實上佢哋如果唔係因為有「團內比較」,根本一個都彈唔出
支持下弦六子,但數得五個

有冇人知少咗邊個?
問下自己公司點解差別對待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞