比利時安樂死合法 吸引大量外籍旅客

126 回覆
79 Like 1 Dislike
比利時因為提供免費的安樂死,因此每年尋求這類醫師輔助自殺的人不斷增加,去年人數已經超過2,000人,也有許多外籍旅客因此到比利時尋求安樂死。

根據英國《每日郵報》(Daily Mail)的報導,比利時過去五年來進行安樂死的人數增加了一倍,去年總共有2,023人選擇進行安樂死。為了安樂死而來到比利時的外籍旅客也因此增加,布魯塞爾一名醫師Olivier Vermylen說,五到六年前還沒有出現這樣子的趨勢,但他現在就曾碰到法國籍的旅客,一抵達急救中心就宣布想要做安樂死。Vermylen說,現在每有15名尋求安樂死的病人,法國籍者就佔了7名。

目前安樂死在法國仍是非法的,荷蘭在2002年成為世界上自納粹德國以後,首個將安樂死合法化的國家,隔年比利時也宣布合法化安樂死。歐洲籍旅客只要使用歐洲健保卡(European Health Insurance Card),在抵達比利時五天後就可免費進行安樂死,因此不斷增加的安樂死人數引發醫學界的擔憂。

研究生命末期議題長達25年、支持醫師輔助下的自殺的英國赫爾大學(University of Hull)教授Raphael Cohen-Almagor說,認為政府應該好好面對這類的「死亡觀光」(Death-tourism)。他指出將近300名英國人必須到瑞士蘇黎世進行安樂死,顯示英國政府並未提供病人足夠的法律途徑,讓他們可以在家鄉、在親朋好友的環繞下安詳的離去,Cohen-Almagor呼籲英國和其他自由世界將安樂死合法化。
真係想安樂死我寧願去歐洲
如果香港安樂死合法
我諗好多人會被安樂死
如果香港安樂死合法
我諗好多人會被安樂死

比利時咪歐洲lo
想去睇下
如果香港安樂死合法
我諗好多人會被安樂死

香港快樂指數全球包尾,大把人自願去安樂死
未去過比利時, 有無導遊介紹呢?
如果香港安樂死合法
我諗好多人會被安樂死

新假期:
[直擊]隱世安樂死新熱點 本港安樂死流程攻略
香港有一定大把人去
日日返工放工 人生都冇乜意義 重點係返幾多都唔夠買樓 有時都唔知生存為乜?就係成世做樓奴?
要不要醫生批准?
香港有一定大把人去
日日返工放工 人生都冇乜意義 重點係返幾多都唔夠買樓 有時都唔知生存為乜?就係成世做樓奴?

你唔做樓奴,啲有錢人點會有勞動力幫佢做野
去到會唔想死
成團未
如果香港安樂死合法
我諗好多人會被安樂死

比利時咪歐洲lo
想去睇下

比佢安樂死啦
買張單程機票拎住廿零萬儲蓄去洗晒就安樂死
但係咪要歐盟先得

"根據規定,手持歐盟健康保險卡的遊客在比利時可以免費安樂死。"

應該係有歐盟可以免費

唔係歐盟要收費, 好似都係幾萬HKD到
要不要醫生批准?

應該要
買張單程機票拎住廿零萬儲蓄去洗晒就安樂死
但係咪要歐盟先得

"根據規定,手持歐盟健康保險卡的遊客在比利時可以免費安樂死。"

應該係有歐盟可以免費

唔係歐盟要收費, 好似都係幾萬HKD到

反正都死錢又有咩所謂
要不要醫生批准?

應該要

即係去到比利時, 係醫院同醫生講想安樂死, 等醫生批准, 之後係醫院接受安樂死?
樓上各位好似唔獨熟香港人,港豬死咗無得番工,不了
要不要醫生批准?

應該要

即係去到比利時, 係醫院同醫生講想安樂死, 等醫生批准, 之後係醫院接受安樂死?

似係咁
如果香港安樂死合法
我諗好多人會被安樂死

話知點死
有得安樂咁死唔好咩
無條件安樂死?
要不要醫生批准?

應該要

似係咁

批準條件係點?
任何尋死原因都受理?
咁非歐洲藉嘅點拎歐洲保健卡去apply?
好似要證明有絕症先得架喎

利申: 睇左ME BEFORE YOU, 好似有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞