IT討論區(156) - 気分上々↑↑

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
你上星期都話好忙
睇嚟又拖延咗
擴闊眼界改變自己心態同意既
只係每個人到最後既結果都唔會一樣,未必會令自己滿意

手巴條路自問自己無呢個emotional capacity去行

不過求其啦
喺自己開拓左既價值觀入面活得好地地,keep住探索呢個世界,我都已經覺得唔錯了
講漏左
所謂滿唔滿意 如果真係有健康既learning mentality,應該唔會諗呢樣野
手巴完全唔係想激勵人
人唔一定要努力 唔一定要做人中之龍 手巴最想就係輕鬆躺平
手巴係想講
1. 人中之龍唔係手巴咁既樣 手巴感覺呢個po好似無人中之龍 不過手巴現實唔識大部分user唔肯定
2. 手巴既程度係每個人都可以做到 時間當然唔同 但order of magnitude一樣
大家認清大家口中既「人中之龍」其實唔罕唔係龍 就ok 手巴完全沒有激勵大家做龍既意思
痴撚線 返工已經做死 仲做咩龍

至於其他人點 手巴覺得手巴有少少發言權
因為手巴有教同屆同學 有教學弟學妹 有公開收補習學生
手巴既認知 係手巴所有sample都可以係有人解釋既情況下理解教材內容
或者換客觀啲既講法 所有人都至少可以program到用機械式既程序去解構題目並應用有具體步驟既解法
而下堂遇到既問題 係忘記上堂所講過既機械式步驟
呢點手巴歸因於其他壓力(eg生活/其他學習) 導致堂與堂之間沒有時間拱固記憶

手巴教咁多次 覺得中學課程唔需要天份
而係需要記憶力 (或者你叫記憶做唯一需要既天份都可以)
手巴可能記憶力略佳 但唔係過目不忘
記憶力亦係可以後天鍛練既野
如果話手巴用兩個星期睇完高中課程 咁手巴覺得大部分人用成個暑假都做到 (手巴重申個要求唔高 睇得明題目 心中有想法 重遇記得起)

手巴自己中學望住同學既進度 手巴又無覺得佢地懶
手巴教咁多學生都幾乎無覺得有人懶
手巴係覺得 如果覺得自己個套唔work 點解唔問啲成績好既同學 睇下有冇work既方法
不過人地可能覺得work 人地有人地既做法 人地有人地想要既野 手巴無咩特別心入面評論他人
手巴成日話返工為人工 唔好理人地點點點 手巴中學做人都是咁低調既

另外又講下你中六同中三既比較
手巴覺得係記憶力既進步 that’s it
平時唔多覺不過
點解要用第三人稱叫自己
或者如果有巴打睇完手巴所講關於中學既野 係覺得uncomfortable
手巴想講既係
諗諗自己係咪唔係蠢 而係當時記憶力不足 專注力不足
諗諗而家個腦比起中學發育左 係咪當時做唔到既野而家可以做到
自己會唔會比中學個時對自己既印象限制左
因為手巴呢個ac係多人輪更制 每更當值既人需要維繫既唔係自身形象 而係手巴形象
Cccccccc#810
打少啲丁
食多啲肥瘦均勻既肉 同多元化既菜
少啲食碳水同精製食物
唔好食太飽 足夠運動 充足睡眠
真人中之龍應該唔會做IT吧
係 手巴所知既人中之龍 多數不是IT 是IT個啲是做學術

所以手巴咪話呢個po沒有人中之龍
手巴有個同學 天份感覺比手巴差 勤力係正常勤力 好似係讀醫
打完睇返先發覺要補充
手巴個同學成績比手巴好
手巴無所謂
手巴有所謂既係人中之龍呢個term既定義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞