IT討論區(156) - 気分上々↑↑

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
面試多唔多tech嘢問
其實香港做咩公司先會junior就2 hbu?我知道有jane street, citadel呢啲,仲有咩公司出到junior 2 hbu?
保護當時人 講公司名同爆佢真身無分別
不過我估到你係邊個
tg 講吧
等我了解多啲香港market麻煩飲水哥
要做生意先去到呢個層次
打工仔做一世都冇可能
得一層收租都係要照返工
但覺得個性又唔岩搞生意
web去到3.0, hbu都要轉做2.0
唔完全係
中學決定既係眼界

1. 你接觸到幾闊既野
a. 課程知識講到幾深入
取決於你同班同學既平均成績 唔係話band1就好深入 但係band3就唔好期望有正常深入程度
呢項靠自習就可以無視
b. 比賽機會有幾多
取決於帶課外活動個老師有幾勤力
個人賽你自己有幾勤力
團體賽你隊友幾勤力
老師唔勤力唔報就收得皮
自己幾勤力就自己諗點取捨唔同範疇
隊友幾勤力無得控制 除非你carry全隊

2. 你見到好似好闊既野之後 點控制心態
基本上唯一正確既心態係窄
呢項望返身邊既人 再反求諸己:其他人望落困左係一個窄既境界 自己點撚解真係例外?
同你讀邊間中學可能有少少關係 如果你身邊啲人太廢 可能你會無辦法覺得自己眼界仍然係窄
如果你身邊啲人太勁 可能你會覺得「闊」係正常 無調整心態既動機

3. 你點調整唔同野既時間精力分配
有啲人會覺得 公開試唔重要
咁樣叫on9偏科 而唔係節省時間
某啲中學見到學生某啲比賽勁 就放任佢 咁既中學係害撚左個學生

當然中學讀邊間 唔係自己有得揀
手巴既建議係
1. 暑假就自修完課程佢
2. 自己掙取比賽機會 講緊老師hea既就幫佢research晒 佢淨係簽名批就得
3. 語文同歷史科讀好其他文明既文化 語文科諗下作者既故事
數理科直接搵yr1 textbook學習
其餘時間好好享受學生生活 融入同學圈子
4. 體藝方面日常都加以鍛練

咁唔多唔少可以抵消到邊間中學對未來既影響
手巴發現自己真係好擅長一本正經咁鳩噏
得人中之龍先做到
唔是咁的 真係係街到一個招牌跌落黎壓死幾個
暑假自修完一年既課程並無難度 至少數理科黎講係
中學數理科只需要記憶 理解係強化記憶既手段(as both compression and redundancy) 而唔需要靈感

記住中學數理係大部分都係一百年前已知既知識 (包括電解鋁同哈伯法)
而家和平咁多經濟好咁多營養好咁多 一百年前既落後野 唔明點解唔可以一個暑假自修完
有冇IT絲打想補習返中學數理
tg hugo1991
但會比政府鍊撚住春袋
如果你選擇留港
私人工或政府工都係咁
移民都有swift
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞