大家租左幾多年樓 總共交左幾多錢租

181 回覆
51 Like 14 Dislike
4年,兩房兩廳,熟人介紹 5k/月
全撚部傻西後悔撚
3年
21萬
講咗唔夠一分鐘想喊想喊咁
賣樓後的九年來一直租住單位至今,馬先生期間曾試過抽居屋卻落空,三年前樓價瘋癲時亦曾遇上業主加租兩成被迫遷,年紀細細的八歲兒子目睹也不禁問「如果我哋當年無賣層樓應該會幾好」父親只好向他詳細解釋,再補加一句勵志明言「如你日後有能力,你也可以自己賺錢買,爸爸未必有能力幫你置業,有樓留給你也未必是好事,自己要努力!」。

談及現時發展商不斷推出的新樓的劏房單位,馬先生認為不切實際:「二百呎究竟點一家人一起生活,我睇新聞見到好多人死慳死底,要家人協助上會比首期,死慳死底去供款,每日消費五十蚊,交通、食飯甚至連日用品每一樣都要慳住用,究竟係咪好事?!每日返工十幾二十個鐘,無基本消費娛樂,倘若日後樓市逆轉會點?!」

他認為不會刻意去追價入市,買不起物業也能夠生活,最重要心態自行調節,有地方可讓家人安頓下來,日常生活沒有影響便可。

馬先生在2005年新婚後以108萬購入青衣美景花園524呎兩房單位,當年有九成半按揭,實際只需約六萬元首期,再加上律師費、釐印費及傢具等,十多萬元已能應付,「當年每月供款五千多元,好舒服。」

直至零八年兒子出世,馬先欲轉換較大的單位讓家人住得舒適,加上單位日久失修需要花錢進行裝修,認為換樓可一舉兩得。「當時樓價升了一半,我想轉換單位,但當我放盤後,卻找不到理想的合適單位,只好暫時租單位,再將錢做另類投資及生意,想等下一個機會。」

馬生認為零八年的樓價是平穩發展,不會急於上升,可惜事與願違,樓價不斷高升,他已經負擔不起首期,所以一直租單位至今。

眼見樓價不斷上升時,他起初覺得只是泡沫而已,「由我賣掉物業開始,我覺得賺取五成已算好高,但轉眼間發現仲厲害,再上升至一倍二倍,甚至乎三倍,本來以一百萬元買,直至去年要花四百萬,價錢相差得太遠,根本追唔到,就算負擔得起首期,每月的供款也很吃力。」現時所賣掉的單位已升值至四百五十萬元。

他坦承某時期確實有後悔過賣掉自住物業,因為並非在最高位的價錢放盤,「但我始終是有賺錢,只是無賺到最盡,邊個識睇高位?呢個係自己選擇,當年負資產情況也是經驗及歷史,世界及經濟不斷循環,我唔相信樓價一直向上,總會有人無法接貨,只好等待下一個機會,現在要做好準備。」

又嚟吹奏,aa 呢排好唔掂
至少佢地當年賺過,仲想點
租左10年 唔記得租左幾錢
你知唔知無人會租比老人
又冇入息證明
咁你地覺得供係贏租?
贏定輸無意義
不過如果留低,買樓係比較好
老左起碼有得住
租樓可以做租霸
不過而家供都30年 供完都60幾
我都想睇返 搵唔到
Lee 條友唔可信
雀業主 搵到下個水魚未
你係荃西group 出名嘅荃灣西租霸 白卡佬
你係個group 到出名 搵水魚
當你岩先
咁起碼60幾之後有得住,又可以逆按
到時老咗就連樓都租唔到
希望Jojo年年續租年年有今日
咁你有無供
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞