大家租左幾多年樓 總共交左幾多錢租

181 回覆
51 Like 14 Dislike
我都十幾年,加埋唔夠一球,之前租唐樓,市建局收樓重建賠返幾年租(過入息無得㨂公屋),依家租緊都係一萬左右
租樓根本就係弱智行為鐘意送錢俾人洗另計
咁你已經當左樓市永遠升,同埋其他投資一定不及樓市
下下買到樓咩
租樓等於出街食飯
買樓等於買餸煮飯

正常人都知邊個抵D
過埋疫情 過埋國家法 過埋移民潮 又話加息乜乜柒柒 樓價都跌唔落點解仲有人信樓市會跌
除非太有錢 唔care
窮人更加要儲錢買樓 當然係供得起既前提下
會比公屋賤種舉報囉
當然講有選擇下

其實2個人打份工 唔好搬出黎住先
死儲爛儲幾年唔難買到上車盤 5球仲有大把樓揀
而家同租出面樓差唔多尺價
大有撚用咩
尺尺都食你50幾蚊
住貴左喇
衰D講句 而家租番正常樓可能仲好
你估人人都有[屋企]痴?
咁你咪自己去租樓再買美股黎 仆街唔好喊
咪係囉
咁就真係冇辦法 人工唔高又一聞早搬出黎冇乜可能儲到啲咩錢 全世界大城市既後生仔都唔會買得起
租樓好過供樓
有個最大原因
你可以唔交租 但唔可以唔供比銀行
其實到有樓維修丶保養丶保險丶管理費,一樣條條都係錢,香港於租只係得2~3%租金收入,重要交上述啲費用,實際收咗1~2%。

香港以前最賺錢應該炒升值同接火棒。
你都戇鳩
明顯講撚緊租住黎喇
即係最少都要有內廁同熱水爐
做STUDIO 唔洗內廁來去水
2000蚊都有添
公屋賤種低層互害呀 隔離post咪有囉
我夠有2層個物業放租都唔會舉人住工廈
如果平時有伏下投資而回報有4里以上
租樓無問題 當然講緊個回報夠你俾租
如果唔係供樓一定唔會輸 當然係長遠咁計
早2年牛市果陣好多連登仔咁講 又話咩機會成本又盛
但果堆人而家應該輸到首期都冇埋
係鄉講唔係財自去做租租係幾弱智
27萬。。。。依家供緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞