大家點睇姜濤新歌《作品的說話》???

611 回覆
940 Like 386 Dislike
樂壇只有音樂,沒有偶像十幾年啦
結果呢?
你地走啦,好撚煩
你地去番大會堂聽音樂會啦
舞台要聲色藝架
數碼垃圾
聽完姜B新歌終於唔駛再懷念Eason 了
你死都未到佢
説話 係名詞 on99
平時會講記得老師的説話 他的説話令我很高興。
你哋小學程度都冇。
同埋人哋係想講 以前戰爭後 他人嘅作品中想帶出嘅説話 佢作一個總結或再延伸 唔識欣賞同未了解就係度吠 898
呢啲make love and peace歌,
真係太左膠... 其實等於無出聲。
就算小粉紅都識講呢啲左膠嘢。

我鍾意master class,孤獨病多啲
點樣攞佢才華上位呢?姜成日都公開講好鍾意好佩服gareth t,不斷將gareth t推向大眾,唔係收埋佢攞佢credit,照你咁嘅邏輯即係個個歌手都係借林夕wyman嘅才華上位?
俾姜粉介紹睇左
個MV幾好睇
要佈置海濱個場都要唔少時間

大愛和平目的係好,但對住呢個世界某d痴線佬,佢地既語言只有拳頭
不過都欣賞姜濤既努力既

BTW
中間有幕有個倒影唔知有無睇錯
好似兩個男人kiss
直接無視唱得垃圾呢個事實
只能夠講gareth d歌唔啱佢
搵番林奕匡啦
睇到董啟章係虛詞出文講姜新歌
成篇文都有各方面嘅肯定 分析得好深入 虛詞FB有link
認真答 呢首歌個理念幾好 mv 又表達到成首歌想帶出嘅內容 不過歌手真係唱得麻麻地…
好押韻
姜b 想搵夠飛歐洲 息影
姜糖 多數 中女都 收經
收經 不過 追星不 能停
花姐 知道 港女唔 會明
中央 都撐 Viutv 歌星
歌星 都去 七一的 國慶
中資 裝作 本土可 成名
陶傑 背負 罪 名….
Agree
歌詞太密集,同埋唔夠Epic, 咩圓圈裡那撇與捺加多一戙而成的標誌,仲有無Kiu口啲

歌詞中有好多唔常聽到嘅詞例如少女困斗室、善或恨、呈現莫負擅長、家鄉的孤嬰,就算咬字無問題唱出嚟都未必即刻get到唱乜

音樂大聲過佢把聲

咬字退步咗

最後隻祈禱舞唔得型

走難無得剃鬚都無鬚根唔make sense

上面扣咗 6 分,所以得 94 分
好正
所以我懷疑姜B特登咬字唔正等人唔覺原來首詞咁差,寧願俾人話咬字無進步背負所有罪名,姜B好有大愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞