覺唔覺得日本人「拉麵、餃子送飯」真係好痴線

330 回覆
1659 Like 37 Dislike
你應該去食雞胸
聽過一個解釋係 以一個正常成年男人嘅食量嚟計
食一個拉麵係唔會夠飽 但食兩碗又會太多
而以前啲拉麵師父對份量呢樣嘢係好撚執著 一個麵係咁多就咁多 唔會加減
所以白飯/炒飯係預俾啲唔夠飽 但又食唔哂兩碗拉麵嘅人食
咁長命把撚
所以日本咪糖尿病世一
曾經去拉麵鋪見到有白飯賣果陣,我都覺得好痴線。
更痴線嘅係,竟然比我見到真係有人會咁食!我真係覺得佢都痴L 線!
但有日我突然都痴左線叫左個白飯同拉麵,先發現佢哋就好似瘦底同大波,兩樣嘢係相輔相成,互相突顯,一加一大過二!

首先,大部分拉麵嘅湯底味道都好濃,層次複雜而油脂感極重。
食幾啖拉麵再飲幾啖湯已經 feel 到成個口腔充滿住油脂,好似每個細胞都比油包住咁,雖然滿滿嘅味道衝擊住味蕾,但亦都對味覺做成極大負擔。
呢個時候你食一啖飯!一啖就夠!白飯會將啱啱口腔既油脂感去除,而果種油脂感又會將白飯嘅甜味強調到極致,將白飯嘅味道昇華去另一個層次!
再加埋白飯獨有嘅純淨飯香,同拉麵複雜多變嘅香味,兩樣嘢互相抵消,但又互相強調,各有各嘅立場,同時存在但並唔會霸道專橫。

講完個湯底,講返米飯同麵本身。
米嚟講亦都唔係隨便用,香港人可能食開泰國米,但就好似豆腐一定要配火腩,美極一定要配肥婆,日本拉麵一定要配質地綿密軟熟嘅日本米。
而識食拉麵既人一定會叫硬身麵,就好似意粉會叫al dente ,牛扒會叫medium rare,呢個係定律嚟。
軟身嘅日本米飯配上硬身嘅日本拉麵,兩種口感嘅對撞,又係互相取長補短,相得益彰。

拉麵同白飯係飲食光譜上面,或者係兩個極端,一個極濃烈,一個極清雅。但佢地可以不同而和。對食客黎講,唯有兩樣嘢同時食,先至可以到達味覺嘅巔峰。

你可能會問呢個套餐咁痴線同時有拉麵同白飯,咁多澱粉會唔會食死人?答你呢個問題可能係營養學家嘅責任。
至於探討日本歷史點樣產生出咁痴線嘅飲食文化,呢個可能係歷史學家嘅責任。
選擇將拉麵同白飯都一齊放上餐單上面嘅,就可能係店家嘅責任。
而欣賞同尊重每種食材配搭,或者,就係我哋食客嘅責任。
但揀食乜L嘢嘅,絕對係你閣下自己嘅責任。
先唔好講澱唔澱粉質,咁配搭法好食咩
香港d酒樓飲茶文化
大牌檔炒粉麵飯
用幾多油煮
一餐已爆全日卡路理
打工仔日日lunch 食呢啲唔大肚腩先奇
真係連豬都fit 過啲香港人
的確係一餐就爆quota
連登仔仲要一日食3餐
食完又0運動量唔係打機就訓覺
跟住自己肥咗,上連登開po話食飯害人不淺
之但係我唔係健康撚
食炸肉類、炸薯餅、菠蘿油嗰d食得好開心
碳水max
中國好啲
饅頭 樹皮 同草
唔會話全碳水有蔬菜纖維
搭單問 點睇魚蛋/腸仔撈飯 好撚怪
要供樓,唔死得住
去過韓國未
歐州都唔少
係香港路又窄又唔夠多單車停泊位
仲要公共交通平
我覺得冇分別 外國人都有高人矮人
中國文學語言測試正式開始
白飯+超多鹽&脂肪嘅湯
食完應該仲罪惡過炸物
唔係務農都好難咁食
好食喎去Aeon買
日經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞