覺唔覺得日本人「拉麵、餃子送飯」真係好痴線

330 回覆
1659 Like 37 Dislike
量下內臟脂肪,睇下個肚腩嚇親你
其實肯做返相對既運動量就冇乜野既
係單純地唔合我口味
搵個廚神黎煮我都唔會覺得好食架喇
屋企人都幾鍾意食依啲野
但我就聞到陣粥味都反反地胃
係,因為真係好撚飽
好撚痴線
但個飲食文化真係咁
食完個麵再用個飯撈湯
越奴隸越長壽
好撚唔抵食
少少少少少少嘢加埋就食咗好多嘢了
呢個好野黎
以前返學冇時間就會去附近便利店買返學食
一個又方便又夠飽
有冇睇過韓國啲飯碗有幾細 韓國係小菜文化 每樣小小咁 一餐飯入面窮極都有 芽菜 泡菜 豆腐湯

如果講拌飯一碗入面最基本都會有蛋有肉有芽菜 有青瓜 有紅蘿白 仲要有辣醬呢

低碳水唔代表全肉
你外國食野主食都係碳水 薯仔薯條呢啲基本
仲有面包呢? 啤酒? 餅?三文治?risotto

低碳水不嬲都係講緊佔比

以香港做例子一碗飯200g 出街食一餐入面都唔知食唔食到100g 菜 100g 肉 咁樣咪就係高碳水

韓國仔一樣200g 飯 然後湯呢? 菜呢? 細細碗泡菜已經50g 計埋芽菜又50g 飲碗豆腐湯又70g 煎埋隻蛋 都已經多過200g 咁樣已經係窮撚食野級數 有錢小小午餐肉又有 菜又多幾款 咁樣咪叫低碳水

外國更加唔洗講 食個buger 200肉 薯條比極150g 呢啲咪低碳水
但白飯去撈拉麵湯 唔會肥到仆街咩
拉麵湯通常都好油好濃
就好似味精撈飯咁
咁瘦都食到咁多野
唔認為個差異真係咁大
香港人成日食西餐韓日式
咪又係跟住個套路咁食

大胃王同體型無直接關係
我又冇話過香港係高碳水地區 聞韓色變
呢類配搭都係打工仔麻甩佬食多而且都唔係餐餐食呢啲
和食入面飯係緊要但碳水+碳水都唔算特別多姐
日本整體飲食都偏健康嘅
其實香港人好鐘貪啲飯大份 覺得啲飯畀少啲就菇寒/會餓/唔抵食 最後一個lunch就食500g飯 淨飯都700kcal
係但要保持均勻飲食你仲要其他macronutrient (蛋白質同good fats)

唔會2000食哂carbs
1500放喺carbs 好合理
唔識就靜啲啦
碗飯係食晒個麵倒落去索埋個湯架
第一次去日本嗰陣食烏冬,連埋一碗飯送過嚟
開頭真係呆咗
日本食平野千二yen樓下想搵條菜食下都難。我去好多時都係超市或者車站department store賣野食嗰層買定沙律放喺袋或者喺架車度
飯要加海量明太子先得,唔可以白飯
晚晚返酒店前,便利店買乳酪+生果杯,平過香港屙屎都靚啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞