覺唔覺得日本人「拉麵、餃子送飯」真係好痴線

330 回覆
1659 Like 37 Dislike
我個時成日係京都食 總本店個間好食好多
你地一日坐係屋企唔做運動緊係唔得啦 有做開運動咁樣食係無問題
Oh sor
印尼人都好鍾意營多當餸嚟送飯
碗飯先係精粹
係我錯覺定點
亞洲人過美加二代都大隻啲,同返亞洲人比,唔係同鬼佬比
仲記得去日本玩果陣 叫左個天婦羅烏冬餐
有一碗白飯 一個烏冬 一碟天婦羅 一碟漬物 一個麵是湯 一杯碳酸野飲 印象中好似大約80幾港紙
普通一個炒粉麵飯,碳水量都差唔多啦
「拉麵、餃子送飯」計落仲應該比較多菜多肉
依幾樣野唔好話組隊,單挑我都食唔落
炒麵又油又滯,油炸鬼又淡又油,粥好似餿水,腸粉叫做好少少
拉麵碗飯要靠湯先擺得落口
炒麵油炸鬼食到口乾有粥濕下口
完全唔同喎
大阪人可以大阪燒送飯
日本人食拉麵好鍾意追碗白飯
可以倒湯落去食
B級美食
食多碳水會瘦又真係第一次聽
碳水會影響? 利申唔識
其實啲食物咸咸地有啲味已經可以送飯啦

以前啲人一磚腐乳都食到碗飯
香港人以前無咁富裕咪又係豉油王炒麵送白粥

只係香港人太幸福自細過住一啖肉一啖飯既日子先覺得奇怪

而日本人古時既傳統一直留到現代
例如提供冰水=服侍貴賓

古時既人每餐應該係以填飽個肚為首要條件
日本都經歷過農業勞動社會一砜麵未夠飽要加多碗飯唔奇呀

至於餃子唔算係淨碳水化合物啦
上面都提腸粉送粥
同埋日本人一向珍惜食物
食火禍食到尾都倒碗飯落去火禍度當泡飯
唔好浪費左碗所謂'精華'
咁人地碗拉麵啲湯用足真材實料去煲, 食完啲麵但仲有成大碗湯再用啲湯餸飯唔好side左啲湯有咩咁奇怪呢?
白飯壽司
食過個餐係炸豬扒飯+蛋
仲有三小兜蕎麥麵
好似都係$80港紙左右
勁飽
收皮啦
去日本行一轉,肥人少過香港十萬倍
實情係班垃圾香港人食垃圾食物又唔撚做運動
將自己肥賴係傳統食飯吸收太多carbohydrates
日本先係你鄉下啊 鄉下仔
無錯認同。日本真係好少肥人。我都好奇怪

而香港就個個大肚腩。尤其中年男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞