Business analyst vs data analyst前景

92 回覆
20 Like 8 Dislike
吹大d
流定堅
諗緊要A記DA offer定新加坡銀行DA offer好
DA係垃圾工黎,宜家飽和晒,就算入到行都人工極低。
咁咪讀data science 囉
仲data係新時代石油
洗唔洗quote埋Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century
你知唔知a記係做咩project先
昆人報bootcamp 必quote
身邊冇人讀依個cert, 唔熟
想hardcore少少可以讀stat master
想學基本野就ds master
A記既project好似話係banking / insurance, 新加坡銀行就偏向operations data (call center, customer center, wealth management)
A記啦咁
利申:兩邊都做過
可唔可以分享多少少
BA 係要同唔同user deal, 個人要好吹得
仲要熟個business flow, 如保險公司, Telecom 公司, 個flow差好遠,眼見係好多SA轉BA, 揼石仔揼到悶,轉做吹水

外向先做到

DA倒轉,自己搞掂data,我公司嗰d, 可以剩係同自己team溝通就夠,試過座佢地隔離幾個月都講唔一句野, 走埋都唔知,但請好高學歷,有d有DR,所流動性好大

兩個完全唔同方向既工種
quote返唔知邊個巴打嘅名句

唔好再吹奏呢行啦
新加坡銀行之前換左新lead
聽講麻麻地

A記就做fs project睇落正正常常咁囉
但如果係入面識到人對日後都好有幫助既
A記會唔會話好chur有番工無放工
見過幾千次, 一個course收幾廿k, 開bootcamp果班fat到豬. 但係好多傻仔報, 讀完要等好耐先搵到工 or 搵唔到工
而家仲係ig or fb 會見到data scientst既廣告
班撚吊學足big6口號行先,你就信哂
都係睇project
好難講
想問埋A記出路/前景會係點,難唔難入番in house
data scientist
master program+engineering 底
學都學左兩大A先
gcp香港冇人用
唔難入inhouse啊
拎住個公司名都呃到下人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞