Business analyst vs data analyst前景

92 回覆
20 Like 8 Dislike
大家覺得BA定DA係香港更有前景?

BA係指IT BA,而DA係指要識python, sql, ETL, tableau個隻(有啲淨係玩下excel,我認為做唔長)

2份工skill set要求唔同,我覺得BA比較吹水feel,而DA比較tech,DA exit opportunities理應好啲

Growth path通常:
BA > PM/system analyst
DA > business intelligence/analytical manager/data scientist/data engineer

人工:不過睇返salary report,BA average salary係高過DA

需求:2份工都愈黎愈demanding,BA易啲入行,DA少啲entry位

總結:BA人工高啲,但DA既exit path比較diverse,2份工種需求都增長緊,不過最重要都係睇你鍾意對人定data

做緊BA/DA既大家有冇咩其他睇法
差唔多 兩份都係吹水工
ITBA想轉行BIA留名
點解想轉?
Lm
乜柒都唔識 留名想知更多
做嘅野再專少少/data skills 睇重d
唔洗成日俾班programmer/pm撚
相對要求analytical skills 多d 獨立工作
data係新時代石油
Business由data driven
行呢條路有幾好未來
但係你數學同統計學底子要好
其實外國一早已經data driven,香港算慢
香港科技係慢d
新任特首話發展科技
我希望佢唔好好似董生得個講字
要執行力, 落手落腳去做
超哥
data la
加油,有冇相關技能同經驗?
難啲,下下都話推動,淨係bump錢,但班人mindset都冇變,睇下政府既it system就知,不過我覺得最重要係私人市場要跟著adopt
lm
Da係好少變de架
兩條路黎
De再tech好多

同埋da唔suppose做etl
主要focus係data analysis, visualization果邊

Salary report唔準
因為cover既level ba闊好多
可以一個好senior既人都會話自己ba
但da通常再上變ds
大家分享下咩行業嘅DA / BA有前景?
DA 同 BA 都係吹水友

利申:最鐘意撚班on 9 DA 嘅DE
出現了,逢親有關IT post總有人依啲人
咪撚再吹奏data呢行啦
但香港既工好少分到咁細,通常都有overlapping
人類既未來
都係睇公司
我做過幾間都有分
唔建議做冇分工既公司
我睇唔出一個da點樣可以起一個data platform再develop etl pipeline
Data唔好咩
請唔到人冇人做project啊屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞