當一個香港人整鬼佬音樂. 電音制作人艱苦之路

60 回覆
10 Like 32 Dislike
anyway而家有internet反而未必需要好似以前咁靠關係
出到首viral嘅已經有機會一夜爆紅
商業世界 同 夢想原全兩回事
始於係要靠人脈 好多野要妥協
香港音樂環境 同外國 日本唔同
唔去做音樂公司機械人 人地都仲可以去LIVE DJ
為自己理想打拼 香港無D場 做音樂只有開STUDIO 先搵到食
其他維唔到皮 問題係點樣維持自己生活
先係當下重要 唯有儲錢然後再做過
人生真係有今多時間比你能夠出到你認好作品
但人地唔識欣賞 無計 只有落力sell

我家陣有聽開兩個DJ
一個NIGHT TEMPO
一個係 河合佑亮 TOFUBEAT (前幾年已結婚)
佢地兩個都係獨立音樂人
最後都係向大公司發碟
但係一個上緊去(叫做上緊位 出緊歌 用80—90s 條水)
一個最後走向藝術化 講求隔合 但係食緊以前儲落來FANS

講真有時候佢地作品真係唔多好 走向小眾
無人明白做緊乜 但係聽佢地親身Live 利用佢地混音效果同技巧
完全同出碟表達出來意境 原全不同
有時候人就係今流於表面 因為無今時間去了解作者個想做乜
儲下錢 人脈 起行內做耐少少
然後做自己想做音樂
繼續努力
好難聽,加油
商業世界 係今仆街啦
今多Marketing 人設
依個世界上有幾多個真係最後成功?
唔係潑冷水 係睇你能力+際遇
有際遇 無能力 都係死
la la dance 內容真係 最好參考
好多野會左右你
係呀

畢業果陣同backend有關既都做過, 網站, APP, mobile game...

其實編曲本質上同programming一樣, 都係一門獨男, 自閉既學問, 前者有客觀架構, 後者更多主觀標準
2 phut hon
雖然自己唔好呢類型音樂
但係希望你可以一步一步繼續行落去而唔後悔
商業社會係咁講求利益架啦 但至少有人肯磅水比你做自己野算係咁
咁叫咩音樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞