當一個香港人整鬼佬音樂. 電音制作人艱苦之路

60 回覆
10 Like 32 Dislike
你拎撚住人地舊錢拍
咁都叫'就算佢完全冇參與制作, 首歌title都要有佢名'
食得咸魚抵得渴喇

鬼叫你追夢咩

一係你又整着animals出黎一野彈起

再反枱
好多時間的, 比心機考DSE, 加油呀

冇TG呀...你message我Instagram, 等我加你先

https://www.instagram.com/zightmusic/
曾幾何時我都發過上百大dj嘅夢

不過玩吓玩吓發現自己都係中意underground多啲
係製作 屌你
好的, 知錯了, 製作人
唔理解
佢比錢sponsor 分成同落名有咩問題
唔通做善事咩
點解我聽落去都係覺得好公廁 (冇話唔好, 不過真係感覺上首首都係咁樣)
同埋師兄會唔會試吓搵人哋幫你寫歌詞
啲英文真係好膠
樓主都開到聲係玩mainstream
公廁都正常
做製作人,識作曲編曲係最基本條件

英文作詞其實幾好玩的,可以講遠比編曲容易

好似Calvin Harris、Lucas Nord 仲要識唱先勁
作曲編曲混音mastering都要一腳踢
女都無條
你當成個世界同你一樣係基佬?
外國大把紋身G 成個畫面係女都可以
咩叫鬼佬音樂,收皮啦
冇budget
都係出多啲作品先啦, 得兩條1M就想出名
香港人黎講都算勁
去到呢個地步寫咩曲風已經唔係我決定, 而係市場(金主)決定...

如果天日techno突然成為主流, 我d鼓震爆個地板都冇問題的
主流曲風唔係你決定,跟唔跟主流就係你決定

btw係聽日唔係天日
依家鬼佬個音樂圈都係講完全講關係

之前睇過美國篇報道

有個實驗搵左2個完全唔識DJ既女仔

學捽碟學左一堂咁大把

幫佢地拉關係, 兩姐妹上到deck, 淨係播playlist

唔洗半年就上到當地最大club, 甚至有媒體訪問

甚至搵人ghost produce扮係自己歌

當然, 去到最後佢地主動企出來同全世界講, 自己其實唔係專業DJ
加油!做響個朵之後 bargaining power 都大啲!
巴打大學讀 IT 自學音樂?見到你 linkedin 係 IT 狗
音樂圈講關係都唔係咩新聞
ghost produce更加唔係咩出奇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞