當一個香港人整鬼佬音樂. 電音制作人艱苦之路

60 回覆
10 Like 32 Dislike
已經5個月了
自從舊年12月出post宣佈冇錢拍MV, 又過左5個月, 發生左好多事
其中之一, 就係第一次搵到金主爸爸, 肯比錢拍MV
但係, 凡事都有代價的
無論mastering rights定publishing rights, 都要割50%出去
就算佢完全冇參與制作, 首歌title都要有佢名
結果呢, 就係咁...
https://www.youtube.com/watch?v=DApoU3imw70
當然, 有金主爸爸, 入到唱片公司既好處係, 佢同Spotify班編輯有connections
以往夢寐以求既歐美editoral playlists, 終於第一次入到
半個月20萬播放
多左電音media訪問等等
都係以往作為獨立制作人完全冇可能發生既事
代價就係, 下一首歌, 應該又要割一半版權比金主...
支持
個MV 巴打拍的?
澳洲拍的, 係墨爾本以北
真賽道
真車
假賽車手
再分享一首整緊, 未完成既歌
應該係下下首作品..
係金主既「拍導」下, 開始越來越商業化了
終於知道班鬼佬鐘意咩結構, 咩主題既音樂
就係跳舞+男女關係

https://soundcloud.com/djzight/zight-city-lights-version-16-april-2022/s-l8Qb7GbEfMQ
指導
速成打錯字
又係你呀?
Show block user
想知同更生歌手點分成
有一半比你keep算好好啦
巴打可以講下點樣由零開始追夢 到依家開始出片
買斷的
最初佢根本唔show我, 死藝爛藝結果先傾得成
最初仲有所謂「追夢」既熱誠

但行落去, 發覺自己只係西方音樂工業微不足道既一粒小螺絲

寄demo 比50間唱片公司,起碼45間無視, 5間各種理由reject

各種圈套, 比錢上playlists, 上MTV, 比錢做電影bgm etc...無數人將新手村音樂人當成搖錢樹

依家已經冇左追夢既心態..

每日都會聽Billboard top 50, Spotify top 50, 細心研究下一首歌點整, 先可以迎合唱片公司口味etc...
人地問緊係咪你拍...
唔係

我又唔係導演, 點到MV, 當我神仙嗎
好耐冇聽edm 好似返左2016 年咁
Adam Christopher正喎,一路覺得佢underrated,好中意佢呢個Cover

https://youtu.be/AqbGE8lW6ac
估唔到連登有人識得佢

係呀, 我覺得佢歌喉同Sam Smith, Ed Sheeran 係同一級數的, 唔知點解仲未爆紅

佢係Indiana人, 果邊真係一塊歌手寶地...
巴打會唔會有啲demo可以比到我?
我可以試吓幫你問/攞嚟自己玩
好鍾意你啲EDM
多謝巴打支持
整歌好辛苦的

最近都諗緊同其他制作人合作, 因為睇到連Martin Garrix都出左幾首producer-collab

我最近最崇拜既係哈薩克既Imanbek, 佢出生環境比好多人惡劣n倍都做到國際級制作人

Btw 巴打你share作品聽下先, 就算draft都唔區的交流下

唔係
首歌嘅歌詞 作曲編曲都係巴打包辦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞