[四月動畫]小書痴的下剋上 第三季

503 回覆
24 Like 4 Dislike
有人有小說女神之化身 睇
第3集?
5-3 應該係試閱中
試閱link

6/6開始預購,6/13正式上市
魔石吸爆其實會變金粉(變成細砂從指中掉落), 但動畫放棄左呢D細節,
呢D金粉係高級素材黎
要爆炸的話施予魔力者要做某D野先得
聽你咁講 小說精彩好多
呢套真係建議睇小說
特別係動畫做到呢個位
睇埋下集動畫可以直接由第三部開始睇
我都係覺得一部睇漫畫
二部開始重睇小說好D
有好多setting真係第二部鋪到第四部先開始黎料
小說真係好睇超多
第四部可以睇埋漫畫 畫到個貴族院好靚
岩岩重睇一次
法蘭睇落仲傷過老豆
不過其實睇番神官長態度既轉換都幾好既, 不過始終唔夠魔王feel
同埋要立即做養女呢件事其實都係事後(下集)先說明, 睇黎下集真係冇乜空間擺台詞 要係呢集塞住先 結果就係好似開左無敵時間咁 兩個反派望住佢地吹水
仲有後面戴莉雅既閃現, 原本係神殿長附近一直保護個B
開門個陣唔見左人, 開風盾就突然出現番 所以下集某個情節應該都cut左
唔怪得提起第四部
原來今集個ED畫exactly就係佢畫
達穆爾唔係傷到昏迷?
之後祝福個伏筆咪會冇咗
一集應該做唔到佢昏迷之後既事
動畫黨
覺得好冇迫力 神官長仲要好似專登陰鳩女主咁
一睇到呢幅畫先感受到梅恩嘅覺悟同埋神官長有藉嗰個神情
神官長本來都係搖擺緊
雖然冇明寫 但神官長其實係絕對既理性主義
梅茵佢都只係以佢自己領地出發去運用佢, 從而幫佢鋪路
但其實佢由第一季初見面個陣已經一直被梅茵某D情緒影響緊
(當然都關佢自己出身既情況影響)
但神官長對梅茵既睇法一直都係無法理解 (無論係行動上同情感上都係
所以如果唔睇遠D/睇多幾本 其實都未必會明神官長呢刻係咪想陰佢
都係個句喇, 呢套背景係階級主義同精英主義至上, 有D位其實睇得出神官長可以好冷酷 但係動畫未必會做到
某程度上的確係陰鳩女主,故意用女主引蛇出洞
差好遠
下集好明顯是虐人 邊係大戰
講緊今集係第二部嘅大戰 但啲編排營造得唔好
成班人出哂超過自己本身程度嘅力去保地雷
打到個個重傷同魔力枯竭
佢而家整到場戰鬥都幾兒戲吓

下集對應小說仲有四個章節 唔知佢cut淨幾多
同埋會點編排啲劇情 因為仲有幾件事未出
用今集去比 好難對下集有期望
如果梅茵冇果粒黑石或者冇點血
佢成家人就要落地府重聚
依家係咪純粹因為佢變左比條肥佬更高級既貴族養女所以先救佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞