為什麼遊戲裡弓手要點敏捷,劍士要點力量?

257 回覆
208 Like 10 Dislike
認真諗
近戰武器你越大力 佢威力就越力
同一樣近戰武器大力同超大力既人係有明顯分別
但弓唔會 只要你有足夠力量拉得開黎用就得
出到黎個傷害唔會差太會 (除非把弓係特製大弓)
弓手要求既係命中率 而傳統 RPG 影響命中既就係敏捷
所以先會近戰點力量 弓手點敏捷
食碎星一箭痛到瀨屎
係都行運超人啦
馬弓手
我話要拉得滿弓 如果把弓10個unit嘅力拉得滿 你幾多力都一樣 假設雙方都拉得滿把弓 唔係換箭愈快愈有利咩
佢係盾兵
入嚟就係想po呢條片
亂online力敏精任你點
尤其英格蘭長弓,大隻佬先拉到弓+hold住,同埋有短劍傍身,唔係話近戰就輸硬
剩係馬份宜家成個道友咁
點會係本人
um
後衛隻腳射波準d定係前鋒隻腳射得準d
可能啲開發者自己都覺得件事越來越膠,所以後期啲RPG先開始突破五圍,每個數值都分到好仔細,例如空之軌跡咁十幾廿個人物數值
柒左咪認囉,兜黎做乜?
真男人一定係玩女巫

利申晚晚玩女人
遊戲入邊
能對怪物/玩家造成毁滅性嘅傷害
係金錢,可以凌駕主點力量敏捷防禦既人
劍士點法傷都可以秒人

利:前天龍八部玩家
因為後期研究到一百敏已經快過哂所有怪/王
對閃命既影響都有限
新戰重裝減敏先點多d
弓手輕裝本身已經加好多敏
所以可以分返d點俾血
血緊要好多因為pvp又好打王又好
俾你快過所有人都唔會夠你一下打死人
但血小就會俾人一下打死
私服或者而家初鳩有d王要爆血1攻1敏先打到
遊戲要平衡,你弓手遠近都屈機咁唔洗玩近戰啦
就係講緊把弓10個unit嘅力拉得滿
射程就得十米
多一個unit嘅力就多1米
把弓射程等於力量既需求
你打算用新手弓過世?
冇攻擊力架!!
你走得快托咩
人地加力你人未到就射撚死左你啦
你咁係打算永遠唔加攻擊距離
咁係叫不利
佢啲片我差唔多全部睇晒
魔力入面 弓劍都要點爆力 架喇
雖然唔同力度揮舞武器打擊力有別,但一般體格嘅人持械都有殺傷力。
但弓箭唔同,用嚟打仗果類弓隨便都去到70磅或以上拉力,仲要係有規律不斷拉弓描準放箭,所以力量對弓箭手係好大影響,唔係一般潺弱嘅人玩得起。
依個時候就係「補正」既設定,一把弓力補低敏補高,所以力量夠要求之後升到再高對攻擊力既影響都唔高,想高攻換另一把
而近武力補比較高,同一把武一路升高力量對攻擊力既提升比較明顯
第一次打掛住召npc,硬食一嘢差d 俾佢秒左

btw打祖靈懸崖上果兩隻野人追擊手都好痴線
嗰班撚樣鷹眼嚟啦
騎撚住馬都俾佢插到箭豬咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞