為什麼遊戲裡弓手要點敏捷,劍士要點力量?

257 回覆
208 Like 10 Dislike
你啲物理跟邊個學
DLLM 班無知傻閪 唔知負乜鳩嘢皮
現實既長弓兵仲大隻過劍兵
未有複合弓之前拉弓係幾咁難, 仲要講緊唔係射一兩箭
好撚癲可愛畫風配黑暗劇情
睇下鷹眼就知佢走位緊要過力量,佢D攻擊力靠支箭打爆炸就夠高傷害。
以前d精靈弓手係設定把弓輕過人類既弓好多,例如用特殊既木,神木之類製作,或者有精靈特有既附魔。所以d精靈族唔洗好似人咁用拉弓,而長期係森林生活間接訓練佢地敏捷度,最後變左弓手公式:精靈弓手/弓手多數係風屬性/高敏捷, 同會寫到精靈族既弓會高級高人類既弓
碎星,近身拎兩把大刀出嚟
你TM吃連登的飯 砸連登的鍋
隻狼弦一郎近戰都會跳起用大弓射你

人地既最強弓手
劍士肉搏力量最緊要,你細粒身手靈活又點
弓手要轉移地點勁常跑動,近身作戰不利打肉搏一定係走先,加敏收益最高
樓主pin this

現代RPG遊戲屬性配點機制大多源於TRPG 龍與地下城 Dungeon and Dragons(DnD )

DnD 將所有生物嘅能力數值化為六大屬性:
Str力量 Con體質 Dex敏捷 Int智力 Wis感知 Cha魅力

遊戲當中嘅敏捷除咗理解為身體速度之外,亦代表神經反應同身體協調等,DnD認為遠程攻擊應該取決於射得準唔准,而非大唔大力,所以DnD入面敏捷高嘅角色都係眼明手快,準繩度高,射出嚟嘅箭都可以輕易穿透的人盔甲嘅弱點擊中對手。相反近戰嗰陣,力量高嘅角色就可以刺穿敵人盔甲。

因為DnD 係RPG遊戲嘅先河,所以而家好多電子遊戲都沿用呢一個邏輯。
一場戰鬥要射咁多箭 得頭幾下拉得滿有鬼用
冇打開機 想問咩game
所以蘑菇真係行前人好多步
咁多頁都冇人講FATE
why not both
近/弓可以力敏型
Dark souls, elden ring
應該佢係專修重力魔法
其實現實劍士係敏緊要d,對方無甲你刺得穿就得,有既你幾大力都砍唔穿要半手刺弱點
而敏高先避到擋到對方攻擊
同時盔甲對體力要求其實唔高,平均分佈你唔會覺好重。弓既話反而要求力量,先唔講一把戰弓要70磅以上要靠手胸力拉開,仲有要連射唔係一下。你講冒險,但戰弓其實都係百零米,再弱既得10幾20米你玩個屁
片尾去射箭嘅係咪就係個VO?
點解個VO好似好有口音咁但射箭嗰個又唔覺有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞