為什麼遊戲裡弓手要點敏捷,劍士要點力量?

257 回覆
208 Like 10 Dislike
原PO表示 : 「明明弓箭手是依靠弓或弩之類的投射武器造成傷害,傷害應該要比只靠空手的刀劍還要高,反倒是刀劍要近身肉搏,又要在短時間內造成傷害,這樣判斷起來,拿弓應該要點力量增加單次傷害值,拿劍應該要點敏捷增加迴避及時間內攻擊次數,怎麼現在大家反而都反過來設計呢?」

網友也提出許多不同的意見 :
「弓只要能拉滿,他提供的動能就那麼多,點再多力量也沒用」
「跑太慢不能拉打很不方便」
「問題是沒點力,弓拉不滿啊」
「遊戲裡面弓手不善近戰真的就單純為了平衡」
「要拉長弓可能比拿劍還累的說」
「真實長弓兵是冷兵器時代的特種兵,做弱就劇情需要跟遊戲平衡」
「你可以問問勒苟拉斯」
「士兵基本上就是徵招來替主力騎士和弓箭手爭取空間」

https://www.league-funny.com/gaming/article-217186?fbclid=IwAR1ZK5HEiHtEtBfKssIQfltMmO3N4SgUWPtnjjs-TH0j4bngLUWIbrB-Uxg
中二病毒撚先會玩弓手法師

真男人一定係玩戰士
沒臂力,沒有資格開弓。
氣爆流星斬
?
星爆氣流斬
識玩緊係玩近戰迴避流
中二病一定係太刀居合

利申 太刀撚
法師先係點力量(甘道夫)
明明弓手先要大力
近戰應該要平均,冇力斬人都手震,但冇速就連斬都斬唔中
弓手要用力開弓射死人係岩,但前題係一箭就死就話啫,唔中或大boss射唔死就企係到等人過黎咩
刺客要點HP、個個武將智力高於力量 (火鳳燎原邏輯)
https://www.youtube.com/watch?v=1fme4_m-jmw

一早有片講過
其實古代既弓手全部都係精英 高大強壯先得
如果唔係拉唔到弓
所以就算埋到身要近身戰都唔會輸蝕
以前打杖不嬲弓手最大隻
啲弓咁撚大把
有啲仲要用腳力拉弓
近身打除時弓手打到啲近戰兵仆街
因為弓發出嘅動能受限於弓本身 只要有拉滿弓嘅力就夠 除非換弓 否則多餘 所以點敏捷係增加裝填速度同生存機會

而講劍士係講緊大劍或騎士 而唔係劍擊或劍道 後者理論上都係要點敏捷 而前者就係強調一擊即潰 所以點力量

認真魔人
我都睇過呢條片
所以古代啲近戰兵全部都係卒仔
行先死先
做下資料搜集先
弓都可以設計到靠力量去射出去
而家啲機械複合弓係易射咗
唔等於弓唔洗/可以唔靠力去射
無力量點著重甲 揸雙手巨劍?
敏捷有利於近攻係成立
所以咪有刺客類近攻角色
如果有得加點,我全部加幸運
又好似有啲道理
一出城比哥布林秒
遊戲唔同現實
100%閃避
法師轉形物攻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞