港怡私家醫院RN好無做?

116 回覆
7 Like 45 Dislike
呢間真係麻麻
岩岩重建完 重建前除咗高層 所有人都係part-time黎
成日以為私營醫院福利一定比HA高。見完支援部工作,人工仲衰過HA,返工又要翻多半日,唔明點解仲要轉工
Supporting就唔知 但係RN人工一定高d架喎
正,全部姑娘好後生好淫
養和護士又係俾狗做
乜9都要做
養和入hell ward衰過HA
乜9都要做
HA hell ward vs養和hell ward呢?
起碼後者仲高5個pt
醫管局個基數太大
但如果一般Medical,養和唔會好過HA
太多濕鳩野做
無porter
乜9都無

斬走哂剩返少量PCA 同學生做
又冇人叫你大大聲講既
可以靜
其實好睇你自己目標係乜
如果一心係想學野升職 ,一定係揀HA ,有PRCC讀 可以做speicalty nurse ,而且HA 多好多APN位 晉升機會一定比私家多 當然遇到既cases都會複雜啲多啲野學

如果係想儲錢/經驗移民,就可以考慮私家,因為計落其實做3,4年都會做到技術移民,去到外國亦都唔會係HA咁誇張1對10幾 而且係HA做3,4年基本上都未排到你讀PRCC
不過做得私家,好多patients都會多多要求而你又唔可以好似HA咁屌柒佢同埋大部份私家醫生都係好大架子 當你妹仔咁點
但點解話new grad唔好去 要5-6年? 純粹因為學唔到嘢 定culture問題 new grad會好難做?
我諗樓上師兄意思應該係指freah grad 應該過去HA浸5-6年攞經驗,因為通常係HA做5-6年都會排到你讀PRCC 叫做有個專科 萬一去到私家做唔嚟都可以出返HA做
但係你一fresh grad就入私家 如果頂唔順 就比較難返去HA做 一嚟係私家見既野少啲,工作量又冇HA咁忙

市面上都有好多人係fresh grad就直接做私家,只係睇你接唔接受到會少啲野學同埋少啲autonomy 多數都係醫生話乜就乜 病人想點就點 如果頂得順既咁就做得落去
好詳細 唔該曬
住HA 班死老嘢同佢哋啲孝子賢孫一樣咁撚多要求
一毫子都唔使比/比$100當自己係大爺
但係起碼可以屌返佢就算投訴都唔撚怕
私院班撚屌一有投訴就一撚定係staff錯咁 紙仔都寫幾張 好似要搵證據證明自己冇錯口一
咁如果HA 比我讀PRCC, 私家又收左,應該揀咩,前提想呢兩年移民
絲打年資幾多?如果夠3年 其實可以而家搞技術移民啦 唔洗等兩年後 我自己當初覆呢個post個陣仲係香港私院做緊
而家已經過咗澳洲攞緊PR visa
如果你係有其他原因未走得住既 咁就緊係讀埋prcc先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞