港怡私家醫院RN好無做?

116 回覆
7 Like 45 Dislike
上網睇港怡係好新嘅private
無乜太多資訊同feedback身邊都無人做過
入面做nurse好無做架?

利申:ugrad 做咗一年HA宜家日日做到隻狗好想放棄好迷惘
有個醫生專食護士
中出即飛
等哥養你
我做咗三年幾general ward出嚟。
可以答你,人工唔差,但忙過HA
我地有同事做到panic attack走,
有人成日胃抽筋。

基本上想長做既話,唔洗考慮港怡。
搵快錢仲可以。
HA同事成日以為 private好做,真係身在福中不知福
人工仲高過養和?
我做過HA,會覺得可以長做過私家。
私家食得咸魚抵得渴啦,可能有啲ward 好做既。
私家Culture同management唔係人人受得到。

淨係返工見patient 少,就叫你補鐘走,都幾痴線。
HA唔會發生
唔會,我舊同學喺養和,同年資高我五千蚊
鬼唔知
去得private更係唔係因為好做啦
為人工呀
想無咁辛苦
可以考慮做DH
親你而家point 底
可以考慮
樓主咪唔知囉,佢話 HA做到隻狗咁。
佢唔知係 HA做都只係,做到似狗,但我本身係一個人,狗只係似

係 private,你係 genetic地擁有狗既 DNA 裏裏外外既一隻狗
做HA你大撚晒
做私家佢大撚晒
睇人工就私家
所以我覺得如果淨為人工,不如DO去炒散好過啦,無壓力
1. 唔好做
2. 如果你讀完PRCC,過私家當然是好事。畢竟醫生管理局的醫生管理層只是在用不應該有的公共權力去奴役護士去幫自己做自己專業的事,根本沒有想過讓護士專業有真正自己的發展,在那機構做一世都只會是醫生奴隸。
但大前提是你最好還是讀完PRCC,因為現在絕大部份的護士專科香港普遍承認的專科資格仍是PRCC,而絕大部份PRCC,尤其是好的專科,都仍然是醫生管理局員工才有得讀。
當然將來可能會變,但如果唔變,你出左去就好難讀番個好既PRCC,咁最後都唔會搵到好工。
HA都係睇你去邊個cluster邊間醫院 去個UCH & QMH實係chur到食屎 私院最好做CUMC
如果真係想長做有咩例子
法國stPaul呢啲更加唔好做出哂名
今年申請咗 但會唔會等到老屎忽先入到
俾人告發就仆街了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞