買二手機都入一入來, 宏基數碼鬼鬼崇崇比部舊機我

74 回覆
21 Like 17 Dislike
睇中V20, 見台水咁抵屌咪去SSP深都入一部玩
講真原本都唔係諗住去果間宏基(上網搵係搵第間)
一埋去話要部V20就鬼咁快拿部機過我, CHECK到一半又催催共問CHECK完未
唉放工咁累真係無乜心情同佢戰鬥
咪拿埋張單就鬆人
點知上到巴士慢慢開番個盒, 發覺個盒乜鳩都開過晒
機殼縫位又有崩
條TYPE C個金屬位放到氧化晒, 好嬲鳩
上來報告比各巴打留意下間野
(講真部機無咩問題既, 但開左苞就係開左苞, 同無左個處一樣)

邊度買機都好啦, 有D今次我收到既教訓都分享比巴打睇下
1. 拎左盒出來, 第一樣野乜都唔好做, 卡都唔好比佢入, CHECK所有機殼, 機邊縫位, 呢D有刮痕有花機會最高
2. 職員鐘意問你CHECK完未, 催催共: 好大機會唔想你CHECK咁仔細, 驚你彈機, 佢愈急你就要愈定
3. 電量如果淨番唔多過30%, 好大機會之前開過機, 走電速度會比出廠快好多
4. CHECK差電線, 唔係叫你拆開佢, 睇到線頭金屬位就夠, 若果唔光滑有類似鐵銹或者水跡痕就應該係個盒好耐之前開過, 放響環境唔好既倉就會有呢D氧化痕跡
5. 有得拆電既機舊電一定會分開擺, 開盒會有另一個膠袋封好, 職員一拿部機出來唔好比佢店部機, 睇下裝電個袋有無開到, 有開就一定有鬼
6. Check開機時間: 打通#*#4363#*#*查電池開左幾耐, 我知道其實BOOT一次就無RECORD, 但若果係CHECK到奇怪突然有幾個鐘咁起碼都知唔係一手閪
7. 最後一樣最鳩既既係睇佢個盒係咪開左, 我而家先醒起其實佢拿出來果陣已經開左, 唔好怕面懵, 係就係比左錢先比CHECK機, 但記住你係比錢果個, 絕對有權要求任何野

最後就係訓夠先好去買機, 大拿拿幾千銀洗得唔開心其實都幾委屈
呢間野黑到出哂名你都仲去
呢間出撚曬名黑到仆街,買水機資料搜集都懶
水行貨
上網搵第二間點解最尾去咗宏基

中咗降投
比佐錢先Check機唔昆你昆邊個

中咗降投

睇死你睇price .com貪平
之前我現場睇過有人同樣情況
屌到個店主仆街,但其他人照買
你自己戇鳩 間野講撚到口臭

中咗降投

睇死你睇price .com貪平
之前我現場睇過有人同樣情況
屌到個店主仆街,但其他人照買

抵死
咁邊間買水貨穩陣呢?唔該樓上各位師兄
所以除非平好7好,平5百內我都係去大行/上台機算數
小弟部g5都係佢地到出,check機又係無睇清楚sim卡附近有小甩漆,不過價錢又真係幾抵屌,部機除左通病gps到依家都冇咩問題,係嗰度買其實check清楚就ok。
成日貪平不如買部舊d 既機喇
到而家都2017 年, 先達同福仁,深之都呢d地方重有生意都唔係無原因
就快日經post
到而家都2017 年, 先達同福仁,深之都呢d地方重有生意都唔係無原因

真係賤物鬥窮人
先達

福仁

深g都

三大黑店集腳地
小弟部g5都係佢地到出,check機又係無睇清楚sim卡附近有小甩漆,不過價錢又真係幾抵屌,部機除左通病gps到依家都冇咩問題,係嗰度買其實check清楚就ok。

ON9
正常鋪頭係睇完機先俾錢,邊有畀完錢先睇機

下次唔好搵比左錢果d

真係賤物鬥窮人

未聽過宏基 去到中伏咁無得講

樓主個case就擺明聽過宏基有伏, 不過敵唔過價錢牌 . 而家出事就賴眼訓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞