香港的Vtuber討論區 (8)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我橙98%時間都係打機
好想睇橙有新企劃同歌回
先諗清自己條路 諗下自己既長處係咩 e.g 打機 唱歌 健談 社交能力 但就唔建議單方面發展 每樣都持續進步先行得遠
最近睇得多屎版 V要學識同粉絲保持一定距離 同埋情緒管理要夠
其次係皮同mic 雖然我唔care皮
以我所指用心都唔關靚唔靚事
因為見唔少人就只係求其是但畫個立繪擺係到唔係L2D
我都唔覺佢真係有用心係想做個V
呢啲我直頭冇考慮在內
非頭盔 : 以下內容都有唔同v做過

1. 新細明體
重申番今年係2022, 唔係2002
個人可以接受新細明體有四個情況:
i) 長輩圖meme
ii) 玩大中天個gag
iii) April Fool
iv) 懷舊 theme
其他情況一律當2002年outdated / 學校功課片直接skip
一個人有時間搵OBS教學開直播, 但冇時間搵靚字體真係得啖笑
如果到咗2022仲真心覺得新細明體靚嘅咁sorry......佢嘅審美觀應同時下大眾唔多夾, 好難受歡迎

2. 版權意識 (主要針對介紹作品)
如果未成年 / 非主打創作嘅人引用D圖印有盜版網站 / 漢化組,
可以當佢未學到版權相關知識 / 唔多識改圖
但一個主打創作嘅引用盜版圖......直接blacklist
就當佢唔識日文查renta! / bookwalker / 其他試閱頁, 點都識用繪圖軟體將盜版logo 塗白 / 打格仔 / crop走啦掛
唔好同我講佢真係有心尊重其他創作者
始終有唔少漫畫作者認為(盜版)漢化組係倒緊米

3. 讀音咬字 (主要針對非直播影片)
舉個例: 己巳已
開口幾埋口字半口以, 小學口訣連我依個中文永遠的0都識
開直播可以當你眼花睇錯, 或者觀眾打錯字, 又或者同時發生
但......自己寫份錄音稿喎......
大佬, 你開聲果陣我以為自己由細到大都眼殘呀 (好彩後來比本字典安慰番)
讀稿之前最好check下讀音先

4. 影片特效 (主要針對過快閃爍)
大家upload片係for開心, 唔係for傷身
有時整果個覺得D閃爍特效好型, 但其實有機會令睇果個引發癲癇症㗎
詳情可以google立方獸事件
仲有種持續將邊框線快速放大之後zoom out / fade out都有機會, 但我唔記得專有名詞

5. 語言學習
可唔可以一千零一個都淨用Duolingo
2012年開嘅網站連繁體都冇, 要到2022年6月30日先有粵語, 粵語旁邊重要掛埋中國國旗
(人地生字app Drops 粵語掛洋紫荊旗㗎)
香港人當然講粵語寫繁體同睇英文, 點解要作賤自己同觀眾睇殘體
有大把Alternative啦:
https://alternativeto.net/software/duolingo/
https://www.saashub.com/duolingo-alternatives
又或者咁講:
有時試其他app(or 中伏)仲可以多個題材出片添, 咁唔好咩?
有一個唔記得講: 記得所有片分曬類入playlists
唔好怕麻煩, playlist分類除咗比人知出咩類片多之外
仲方便人loop片當podcast / 衝view數同時數用
view數唔太值錢, 但觀看時數可以幫人開通收費
有幾個人搵 podcast 果陣會比心機慢慢逐條片咁click, 當然playlist咁loop
笑死
後面變左歌回,真黑唱得唔錯
https://youtu.be/x6p753nJjMQ
今集月川的時間控制好左好多,雖然佢都係讀返香港電台的新聞及天文台的天氣消息,但佢有新增星座運程仲有留言回應,而且聲音也十分好聽,當電台聽正過香港早晨好多
而且佢會新增時間點方便重溫
除左六日公眾假期唔開之外,每天早晨返工搭車聽一流
首OP先係最重點
呢四個V, 最白卡係水澄,最有學識係凌仲, 最色係二姑奶,咁凱婷係咩定位?
推介巴打去睇下

利申:睇開凌仲
凌仲逢星期五深宵細聽正
水澄打機表現極致中風正
都係
其他都可以接受, 但直播玩盜版遊戲嘅我都係直接blacklist
盗版遊戲睇機種,wonderswan啲舊game完全冇辦法正途stream呢種我係可接受
但係你話其他舊game,例如ps2年代,三色頭to hdmi唔係好貴就買啦,唔好用模擬器
佢既回應手法好高超
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞