大家覺得香港買到既牛奶邊隻最好飲?

424 回覆
27 Like 122 Dislike
唔鐘意無乳糖奶隻甜味
好怪
子母(唔知黃藍 牛奶飲品) > 759 Jersey > 黑白淡奶個牌子 > 保利
屋仔奶窮撚買唔起日本奶 只會飲十字牌

細個十字有排買極番嚟都會結咗一舊舊 成日攞番去超市換仲比個阿姐寸 過一排先報新聞話生產線有問題之類
再細啲阿嫲日日逼我飲一包蒙牛
藍色係「牛奶飲品」,即係變過濃縮奶粉,溝返水
呢個成日見人哋cafe用,之前以為佢係日本奶,後尾研究左原來人哋泰國產地

啱啱睇左,原來都係UHT黎
132度1秒加熱

睇黎香港想飲真鮮奶都係得返泰國meiji紅色同馬莎
要去日本先試到日本真鮮奶
上面有人話有飲品兩個字係奶粉開
唔知係咪
唔知有冇人飲過california sunshine?
冇咁多位巴絲咁識形容但奶味幾重
根據《食物及藥物(成分組合及標籤)規例》,奶類(milk)指牛奶,包括忌廉(cream)及離脂奶(separated milk),其奶類所含奶脂不得少於3.25%,而除奶脂外,奶類中的奶類固體含量不得少於8.5%。

牛奶飲品則指,將流質奶脂與奶粉、奶固體等合成的飲品,容許產品含有食物添加劑或其他物質,所含奶脂不得少於0.1%。

因此,如產品成分含奶粉、乳固體、奶脂等字眼,即表示該產品為牛奶飲品。由於脫脂牛奶及低脂牛奶含的奶脂不足3.25%,所以亦視為牛奶飲品。

藍盒係skimmed milk所以寫牛奶飲品
但藍盒都係100%鮮牛奶

咁講易明啲
加咗其他成分嘅奶一定係牛奶飲品無得寫牛奶
但100%鮮奶會根據奶脂寫牛奶/牛奶飲品
我知道個分別之後一次都冇飲過

知咗好幾年 當時第一個反應係 屌 細個飲咁多朱奶(粉)
明白
咁姐係只係佢成份係香港唔合格叫做鮮奶
但佢都仍然係真鮮奶
not good
一田有一隻98蚊1公升既酪農牛乳
uht唔一定唔夠香濃

你睇得太單一
uht黎
咁買黎試下先
維他朱古力奶
三鹿
由細飲到大
講朱古力奶既話維他真係唔差我成日飲
不過一定要巴士德版,uht會好粉咁
uht黎講數一數二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞