大家覺得香港買到既牛奶邊隻最好飲?

424 回覆
27 Like 122 Dislike
膠樽啦

藍色都唔好飲
Premium 無咁穩定,有時濃味啲,有時淡過水
普通紅嗰隻較穩定,遇到唔濃嘅機會低啲
有冇人鍾意落鹽飲
紅meji 同藍馬莎最好飲, 另外樽裝金蓋維記都正
飲過 接受到 陣甜味係唔同
睇成份同meiji其他類型奶嘅糖份相比 無乳糖呢隻糖份係低啲
我買開greenfield全脂
得佢打奶泡正正常常同叫有奶味

明治紅盒吹大咗啦,水咁又打唔起,衰撚過以前十字牌
普普通通十字牌鮮奶都交到貨,
反而果啲日本咩3.6 3.7奶都唔夠奶味
想知呢隻可以係邊到買🥺
呢款十幾年前係本地奶黎
以前去石崗仲見到啲牛住響牛棚入面
靜係供貨俾好小超市好似apita
後黎搬左番大陸石崗啲牛無晒
款奶而家都唔覺有得賣了
果批應該係27號到期
得番2星期果陣賣$12
得番1星期果陣好似真係賣過$5
乳糖係乜, 見rock 哥成日食辣, 又話唔可以飲乳糖乜乜乜
藍店 feather and bone 有
紅藍meiji 我平時冇加熱就咁飲
飲落去唔覺有味似飲緊杰左既水咁
係低D,上面巴打解釋左話係將乳糖打散

懷疑原理似將鹽打散做Sodium 同 Chloride

咁鹽含量就低左咁

我知佢無額外加糖就夠

個個都話英國奶唔好飲(包括現實中喺英國識嘅朋友) 但係我覺得英國啲奶好好飲 我對於奶嘅味覺應該同大眾有出入
前日見佢特價買咗嚟試 飲落好大陣牛膻味 鐘意陣味既人應該好岩飲 但飲落個口感唔夠厚同唔太濃
擺常溫貨架個啲收收皮先,個啲唔叫鮮奶,叫保久乳。

同埋鮮奶真係唔係追求咩5.7咩特濃,呢啲通常好垃圾,奶要夠香甜,口感夠鮮夠fresh,濃奶太笨重

個人分享
只推薦紅盒明治
最普通 嘅 十字牌
去citysuper搵

北海道酪農公社 牧場で飲む おいしさそのまま牛乳

世一
好多人唔識分
或者可能係冇咩要求
個啲印住晒北海道幾多%個啲,寫住常溫保存可能,最多都係比一般貨架10幾蚊個啲好飲啲,但賣到超貴,唔係特別好飲。

反正常溫保存既奶都有一陣死奶味,當然,同鮮奶唔係話差十萬九千里,而且勝在夠平同擺得耐,但又貴陣常溫個啲真係搵傻仔笨7
咩料
爸爸可唔可以介紹我返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞