香港行山路綫及資訊討論區 (3)

907 回覆
18 Like 4 Dislike
有咩問題 要你幫手?
行得慢咗啲啫
Lm
巴打玩四徑應該係sub 70 個啲猛人嚟
有冇心得分享吓 想學野
巴打打稻草人技術都舉世無雙,欽敬佩服
見你講人慢 想知你有幾快啫 關稻草人咩事呢
想問吓各位師兄如果我想分段行晒麥理浩徑,我應該點樣斬開佢哋?

上網有睇過啲資料係咪應該1+2/3/4+5/6+7+8/9+10咁樣分開五次行?

我有行開山但係絕對唔勁,最難試過由北潭凹行上蚺蛇尖再經米粉頂落返三灣去到赤徑

唔該晒大家
如果你可以1尖3灣,我覺得你應該做到 1-3,4-6,7-8,9-10 分四次行
想問吓各位師兄如果我想分段行晒麥理浩徑,我應該點樣斬開佢哋?

上網有睇過啲資料係咪應該1+2/3/4+5/6+7+8/9+10咁樣分開五次行?

我有行開山但係絕對唔勁,最難試過由北潭凹行上蚺蛇尖再經米粉頂落返三灣去到赤徑

唔該晒大家
如果你可以1尖3灣,我覺得你應該做到 1-3,4-6,7-8,9-10 分四次行

我自己係咁斬
1-2, 3-4, 5-7, 8-10
行完廿k再行第三段應該幾吃力
8,9,10段雖然長,但去到10段其實都係石屎路,小心悶到訓着就得
跟依個好
但7完冇路走
係 同埋4都要連住5 所以好難咁斬開
首先多謝大家意見先

因為我睇過好似3同4最難所以驚3+4行唔到,如果4要連5同埋完7無路走,咁好似都係4+5/6+7+8/9-10最理想?係純粹個頭睇下可唔可以1+2+3一次過定1+2/3分開兩次?
7+8 已經係針草帽加埋6都chur
1-2
3-4到昂坪嗰頭完囉,馬鞍山郊遊徑走
之後可以搭返村巴接返麥4
4.5-6,7-8,9-10
想盡量唔走回路又無車走。

可以諗4日
1-3 北潭涌到水浪窩坐車走 (大浪西灣/鹹田灣/大浪村/赤徑/嶂上都有得食同補給)
4-6 水浪窩到城門水塘坐車走 (獅子亭恆益士補給)
7-8 城門水塘到荃錦坳坐車走
9-10 荃錦坳到屯門
小弟打算買支好啲嘅行山杖行山同埋露營用
距離只會喺 20km 内 唔會行崎嶇嘅小路
絕對唔係跑山 唔講求ultralight 只係行得想舒服啲

~$1000 Black Diamond Trail Pro Shock 大家點睇
一個月冇人comment
可能天氣開始熱,大家提早收爐
真 勁多大陸人 以前遊客集中係購物區 避開嗰啲地方就得
呢家入侵埋香港人避靜的地方 行山都被逼聽普通話
上到山頂成班大陸喱係度尻叫 唔知叫乜春
大陸人行山好多年啦
仲要西灣呢條咁熱門路線
如果純粹係想行得舒服 唔係heavy use嘅,咁應該唔洗買咁貴嘅
可能迪記/triton 事但幾百蚊貨仔就算啦
好想返番去武肺啱啱開始嗰陣,完全無支那人,耳根清靜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞