香港行山路綫及資訊討論區 (3)

907 回覆
18 Like 4 Dislike
唔該師兄 你著開/推薦咩

我麻麻地hoka 太公廁
我淨係得Asics trabuco 9
個陣買之前都試着過好多牌子
最後覺得trabuco 9舒服得黎又靚又平
早排去鞋鋪試SG5, 覺得好正

個個腳型唔同, 好難推介邊款好
正如有人講Altra Zero Drop off好正
但我真心覺得唔識欣賞, 鞋身又闊唔包腳
個個牌子都有自己特點, 最緊要試岩先買
行果啲中間冇補給位同暴曬位
帶既水要多過1倍先夠頂
冇定期補水好易出事
真,而家去到補給點要即買凍水淋個頭
仲要行蚺蛇西狗牙
一個就要落到咸田灣
一個就要去到昂坪
路程都好耐
我諗都係帶唔夠水多
低估左個飲水量
西九嗰單係昴平上鳳徑去到閻王壁附近出事,可能暈低碌落西九,應該唔會咁癲帶個弱智仔落西九
就算三牙見啲人都係西上
根本有經驗先唔會呢啲天帶人行
越熱就越要補水
多水>負重多咗>體力消耗更大
仲要唔係個個都帶防曬
有啲新手係唔會聽人勸
麥九真係夏天行山既福音
接蓮花廢校+石龍拱(標)+元荃古道結尾,簡直完美

少少曬多多蔭,一直向下
有冇巴打著過altra lone peak?
想請教佢同olympus有冇咩大分別?
厚同薄
咁我知點揀啦,多謝巴打
隊長出片講熱衰竭/中暑,好波!

https://youtu.be/LPsr-RTd8do
呢啲真心有用
X2

另外隊長有集“離線地圖”教學使用,都係超正。

Google location sharing 雖然識咗好耐,但如果最近出事嘅兩個叔叔(刀片脊/西九牙)都有做location sharing,可能結果完全唔一樣
絲打我買鞋果時sale屎話一個for 50km以上一個短途
巴定絲都好啦,一句姐
但呢啲我覺得講幾長途係冇乜用既建議
早幾日太曬就中暑,今日就比雷劈
夏天點行都死
認真
出緊雷暴警告唔行得是常識吧
而家啲人行山真係無咩安全意識
行夜山
好容易血管突然收縮出事
做完運動都唔建議即刻飲凍野一樣問題
睇地形同距離重有你當日負重
高筒高穩定性
係一D地形崎嶇 多碎沙石
長距離路線 重有當日負重大既話 會比較好

低筒靈活但穩定性就弱D
但換黎速度 短路線 平坦地形 負重少 會比較適合
請問大家用嘅頭巾(ice silk/ 高透氣/防UV/ 款靚)係咩價?專門店買過一條,同森林價錢比,竟然相差5倍

不過森林要買8條先至有哩個靚價,到貨後試完,體感係完全一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞