香港入境處新例 36個月內無入境 自動喪失居留權

282 回覆
671 Like 477 Dislike
去到35個月29日咪入黎續一續命囉
Easy
非中國籍的香港特別行政區(香港特區)永久性居民會在下列情況下喪失其永久性居民身份:

非中國籍,唔係世界大部分國家或地區都會咁樣對待外國人咩?
拉垃圾po
Child 登真係多文盲,斷章取義以為自己好醒
不嬲都有架啦
你有BNO即係自動有中國籍,當年講左會自動送
講起其實香港對永久居民個要求都幾寬鬆 三年入一入就得 外國住唔夠數就會俾人搣柴
移民無諗過返香港,無影響
拉 屌你老母弱智仔fake news
斷章取義就係為咗出個post?
cls post
入境處澄清居民身分政策傳言

2021年3月12日

入境事務處表示,社交群組流傳信息,指該處近日更改非中國籍香港永久性居民身分政策。入境處強調有關法例自1997年7月1日起生效,其間無作任何變更,相關傳聞有誤導公眾之嫌。

入境處指,自香港特區1997年7月1日成立以來,根據《入境條例》,非中國籍香港特區永久性居民不再通常居港後,若連續36個月或以上不在港,將喪失永久性居民身分。

至於中國籍香港永久性居民,除非他們已向入境處申請並獲批准退出中國國籍或申報國籍變更,否則他們仍是中國公民,不論是否長時間不在港,也不會失去香港永久性居民身分。

慢咗成年傳完又傳
唔識唔好出黎fake 人啦
有passport 無問題
上面話中國藉好似唔計
唔係好多香港人恨呢樣權利
傻閪樓主
佢都唔承認BNO,點樣係非中國籍?
無可能,高官d 仔女全部取消,無咁蠢
嘩, 你講到咁易入日本籍
世界最難入係日本籍
世界最難滅係中國籍
弱智就唔好衝出嚟柒啦,返匡智好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞