香港入境處新例 36個月內無入境 自動喪失居留權

282 回覆
671 Like 477 Dislike
冇永居係咪冇埋中國籍
此帖必火
如果係真就好啦。。。即係3年就可以入藉英國
年經post
如果係咁個個都出境36個月俾人收咗個中國藉變無國籍人士喺英國攞永居啦
你黃皮膚default咗係中國人呀hi
嚇死寶寶了
寶寶不移民了
fake news. u fuck
冇用,支國本身都係唔俾雙重國籍

如果照呢個邏輯,持有其他國籍嘅支國人會被取消支國國藉

但現實係,佢要捉你時話你係支國人就支國人,你喺外國有咩冬瓜豆腐時佢就話你唔係,彈出彈入
然而,如果香港人喺外國apply “Chinese scholarship” 時,就會被非Chinese
去到外國入咗新國籍就可以國籍申報

“當申報被批准後,這些人士便不再是中國公民”

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Declaration_of_Change_of_Nationality.html
有入境權,一樣可以工作,讀書etc
樓主pin this
即係冇特衰護照嘅永久性居民?
即係蝻就收得皮
其實好耐以前已經有...但只針對出生地非香港嘅三粒星持有者
拎其他國家passport個D中國人唔洗要取消中國籍?
但支那係可以隨時恢復你支那籍
只要你出生於支那/香港/台灣,即使你已退出
支那可以單方面恢復你国籍
你係呀
有幾新
你搣三粒星個時入境處份野寫明架啦
我冇番黎兩年幾,過兩個月咪冇左囉
我中文屎仲未明
姐係我只要係香港出生,我改左做US citizen無dual citienship仲係中國公民?我又覺得唔會
所以其實中國野就係咁垃圾,專登寫到咁
呢個post咁撚樣都九十幾正皮
但如果我入左其他藉,唔認dual citizenship,我咪非中國藉,咪所謂香港狗成日講既 美藉華裔?
曾鈺成個時都同褚簡寧講冇支那血統就冇護照拎不論係咪起香港出世
上左幾年,連登真係好撚低質素
連中國藉解乜都唔知
香港政府會唔會將香港人排除中國藉呀
用下腦啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞