移英成立香港護士協會 助逾600港護轉牌、適應 創辦人Alyson:宜提早備戰英文

166 回覆
264 Like 13 Dislike
影順豐食飯條友
佢都唔係順豐員工
佢街坊嚟嘅

做低順豐條友
佢有咩得益?
唔知點解咁多負評
第一個post根本冇話全7
writing 6.5都ok

講真正常dse攞4考2-3次都得
唔明有幾難
係writing有d難拎7+

讀中五嗰陣已經7.5+,得writing 6.5

普通東華仔ou nursing個d都話未必考到
hku cu polyu都考唔到真係人嘅問題
個post入面嗰個仲要大學做lecturer教書
真係唔知佢地返學用中文定英文教
痴撚線
得罪講句成篇文似幫英國倒米多過sell人去

幫人斟水又要係咁對病人講解係咁解釋
香港私家個班得閒有時間都唔會啦
根本唔關workload事

香港人做服務業不嬲西口西面
護士又好空姐又好sales又好
叫你幫手做呢做路一定比面色你睇

我professional嚟咁辛苦考護士牌返黎
要我幫你斟水?份工包埋架
同你講點解要量血壓
講你都唔撚明,快撚d度完扯啦阻撚住晒

仲要香港做lecturer護士長
都要過英國由最junior做起
講話萬五
香港出公立跳去私家工時一樣袋多幾倍啦
因為負評嗰啲自己都冇7分

利申人生只係考過一次ielts, f4 考的, band 8
你閱讀理解方面可能有障礙
養成樣樣投訴個格
咁應該由小學養成
乜都舉手投訴搵老師
大咗再職場你死我活、弱肉強食
1600鎊真係比埋租都無乜淨 係香港搵到錢 但又比政府撚狗做到殘
考護士 Ielts 唔係要係 academic 份卷咩
General 梗係考到7/8啦大佬
例如香港較高級的護士薪酬 5 萬港元起跳,英國則可能只及一半。

咁低人工. 唔怪得英國咁少護士
我都廢撚事同佢講
算吧啦你 文盲就唔好咁多嗲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞