移英成立香港護士協會 助逾600港護轉牌、適應 創辦人Alyson:宜提早備戰英文

166 回覆
264 Like 13 Dislike
你理得人邊度出身唧, 一畢業就三皮起跳, 做到退休十皮八皮, 好過讀商科文科傳理啦
真 香港做護士咁辛苦唔係為錢為乜呢 英國護士明明一樣專業但人工低一半
Ielts 7分都要考幾次
6以上就係
冇用開英文要考7係有難度
從來平均都係6.x 香港人英文好係連登傳說
她又指,英國的病人普遍較有禮貌,不會動輒投訴,「可能應鐘慢咗,佢哋明明好急,但都會同我哋講唔好意思,會體諒護士忙緊。」她亦試過在紅日當值,與同事一同在病房食雪糕,「我本身唔想喺病房度食雪糕嘅,因為香港喺病房食少少嘢,一畀人影到就分分鐘上報紙㗎嘛。但嗰日係喺病人面前食雪糕,唔需要匿埋,病人見到都好開心,係戥你開心,仲問好唔好食。唔會好似香港病人咁覺得你偷懶。」

呢啲咪文化差異
香港人就係 要刁難 要使盡 唔抵得
有鋪奴隸主嘅癮
好似食m記如果自己執埋枱
清潔阿姐就無嘢做 使唔盡
見員工返工偷食
佢無得食 就唔抵得
要投訴到底 刁難到底
大家逼死大家

我只係想講RN英文唔係一定唔差, ielts 全7其實唔少RN都好難考到
有幾難呀正常u grad 都過la

我自己做過幾間醫院, 個人鳩up推算, 大約只有1/3既RN有實力考到全7
搵人補習, 狂操考十次八次個D就另計啦

anyway, 唔係想批鬥香港既RN, 但香港既RN英文唔一定好, 呢個係我個人認為既事實
我識有幾件藍血私院護士過左英國
平時大大聲話支那點好點好
最後又係用腳表達愛意

6分多d咋
7一定唔係
6.5就多數係
冇語教學整死左一堆學生
Academic 果份
恩師
根據英國 Nursing and Midwifery Council 統計,去年初至今有約 800 名來自香港的護士登記轉牌

呢啲人材外國真係笑住收
英國醫院比香港公立醫院有更多護士較寬闊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞