「見字飲水」變左「見字掠水」

318 回覆
931 Like 10 Dislike
但垃圾page係唔推先會摺
樓豬pin呢個
人地原居民 祖上幾十代都係香港住
次次有乜野都屈大陸人 喂 搵過第樣呀

屌佢鄉黑都最少係事實
你係連登屌梁天琦?認真?
連登=社會渣滓集中地
想成立返個 見字反鳩「見字飲水」協會

但唔註冊商標
理論上相似嘅字體, 諧音, 中間攝字
只要令人地聯想到係註冊咗嘅果樣嘢.
佢覺得受影響都可以告你侵權
尤其廣告最易中招

佢仆街係事實, 政府on9 批佢都係事實
但你用其他字體 諧音比人告其實係睇個官點判
「見字飲水」呢啲 idea ,甚至exact wording
係咪最早出自呢個 page 都成問題啦
仲未計有可能受外國meme影響

明明一樣嘢有可能係由一個人/大群網民累積創造
但因為自己最早開 page 推廣就走去註冊商標
仲要叫人哋用之前通知,否則出律師信索償

舉個例子,未必太準確,但參考吓
好似有個作家寫咗篇文,一直寥寥無聞,無乜人睇
但有條友讀完之後,拎去不斷share同宣傳
最後篇文紅咗,竟然係宣傳嗰條友去claim 版稅
合唔合理
條咁既肥柒毒一日到黑諗啲咁既屎橋賺得果少少錢跟佢邊有發圍
佢而家索償過都係內文用字呀🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
成鳩日話創作權
唔知邊個自己玩爛咗版權就真
註冊黑暴,港獨,一國兩際,行之有效。
日日開電視收政府錢
呢條賤種真係好撚柒賤
佢只係證明到自己係最早開page, 但個idea一定唔會係佢原創
而呢個字點解會多咗人講, 同社會運動都有關係
依家自己註撚冊咗, 仲話會告人
佢同踩住社會運動上根本冇分別
健吾個賤婦做0定1
https://www.facebook.com/Kidneycannon
Terence哥facebook
屌撚緊你地
但唔係喺佢註冊嘅嗰幾個cat用係唔怕,加上佢呢組字流傳咁耐都已經成為咗俚語,真係睇個官點判

佢cat35註冊咗,你用佢組字落廣告咪玩吓扭字砌吓logo避咗佢,情況同梅艷芳個商標註冊差唔多,佢阿哥trademark 咗但套戲都照用梅艷芳呢三個字做logo一樣無事,有紙紮鋪出LV Gucci 紙紮品一樣無事,呢啲要case by case睇

我都覺政府on9,呢啲常用字都比佢做trademark,仲要個logo咁普通都比過
見字飲水呢類黃尸野
最好拎嚟玩本土口號
玩到國安上門
等睇佢哋點同個炸彈注册
開我/你協會,退休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞