宣佈造車一週年 小米原型車今年內現身

94 回覆
8 Like 48 Dislike
最緊要設計個logo勁似Tesla 跟住告Tesla侵權 fatfat
繼續用MON黎講 AOC ACER ASUS MSI LG 3星 BENQ DELL個個牌子都係自己創造一個新既標準?何為抄?大家都係用果啲標準/專利 可能直情係同一間廠出既面板組裝 賣得貴只係佢想賺多啲/賣名牌/加左好多消費者唔需要既野 但係你反而係怪賣得平既一方?定只係單純針對國產其實好清楚

你舉個唔會發生既例子黎支持自己既觀點好似毫無說服力
你搵間抄到蘋果90%比括你講既系統再拎黎做例子
正正係佢做到自己既獨特性又乎合消費者既心水先跑到出黎
如果比人抄而收檔既只係證明佢既產品本身根本無競爭力無獨特性無底層既技術 單純因為佢做先而生存既收檔係應該
小米2021研發費130憶人仔 搵下就睇到
金錢制度下賺錢係天公地道APPLE TESLA何嘗唔係因為慳成本係中國生產
要怪就怪萬惡既金錢
好似大陸啲電視咁,一開機要睇完廣告先入得

建議架車一撻匙,導航螢幕就會賣廣告,係廣告完之前,架車不能做任何操作
洗乜抄呢D
外型抄99%
功能抄50%(吹到90%)
價錢50%
用番手機電器方式
咪等多幾年睇下小米係造車上拎到咩新技術出黎囉
同樣係中國企業
華為、中興都揼本過佢
tesla有AI又盛
傳統車廠又不斷有新嘅hybrid技術出黎
人地係幾百億咁掉落去先研發到
我就真係唔睇好小米呢百幾億會有咩進展

同埋而家車界想賺錢係用技術去賺
就算係最cheap嘅車款換代都係要有新技術
如果小米將佢係其他界別做生意嘅方式帶落做造車
搞到成個造車文化都唔係技術行先
作為消費者一定食屎
唔好同我講咩資本主義係咁乜乜柒柒
我淨係知小米呢粒老鼠屎想搞衰個場
我絕唔會幫襯佢之餘仲希望佢快啲仆街死
呢架野幾抵玩
1年百幾憶姐 要多過佢既實大有人在啦 你話睇唔到佢賺既錢用返黎研發
同埋你話公司賺到嘅錢又會投入返研發 對成個行業都算係利大於弊
我先比你參考下姐

我都唔睇好小米造車
事實係4.50年前好多日本大牌子未做起家果陣
都係做緊小米依家嘅路線,照抄鬼佬野

當然最後做得起冇淘汰嘅都係自己有技術同創意
蘋果未出佢應該出唔到
大把平過model3個成本價?
個啲撞撚死你啦,過唔到安全測試賣唔到街
講緊成本價呀
你估售價呀
幾錢?睇落好似幾過癮咁
最緊要中央唔好干涉
由得佢自生自滅
唔好變LETV
我就會睇好佢
加拿大買常見大牌子既全新日本車講緊十幾萬
20萬買中國製叫平你傻左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞