傳媒過份吹捧係咪英撚停滯不前主因?

192 回覆
70 Like 4 Dislike
路維尾兩年既德國就好似06英撚咁,輸俾咩隊都不意外
臨場球員調動*
英撚呢班好似真係拎過青年既歐國杯咁,應該可以期待下既
雙特一齊出得啖笑
仲要foden mount咁後生, 都未到全盛, 已經同雙特比, 咁雙特緊係勁過啦 過多幾年先可以比較到
睇返14年果個又好似唔係咁差

起碼有半隊踢緊英超先
07 team of future 最好係咪已經係禾仔
因為係老鼠講野

唔係你再quote我都唔撚知佢講野
香港太多英格蘭fans
現役嗰班呢排勁就覺得勁得過以前朗尼
morale boost
有d野淨係睇場波係睇唔到
以前英格蘭都好多有質素有天才既球員
又唔見以前入到4強決賽
計星味同成就依家呢班點及得上06
講表現02>06啦 名氣都唔爭得遠
係,06真係歷年吹得最勁既一屆
除左龍同右閘其他位置全部世界級
但所有creativity都係黎自碧咸其他完全各自為政
02未有rooney,左中場用二線兵sinclair
除左巴西個場其實都踢得唔錯
人材真係有 不過教練先係問題
咁多年都無個高質教頭
南閘揀人唔睇狀態
排陣又保守
呢幾年啲人係正高峰都拎唔到冠軍
攻唔入姐,防守其實冇問題
其實英格蘭球員個別睇的確唔差,點解咁多年都柒,都係關戰術打法事,睇返西、德、意呢啲強國都有自己一套戰術框架,例如Tiki taka、gegenpressing,但英格蘭呢? 相信好多人印象仲停留係過晒時嘅高Q大棍442
呢個問題都好多人講過,原因係英超太「國際化」,頂級球隊教練、球員都係外國人為主,自然引入外國打法,太多派系,個個去到國家隊一時三刻唔係咁易磨合,發展唔出一套適合英格蘭嘅戰術
個問題咪個龍
三個都廢
出邊個都派膠
打巴西其實都唔差呀 係輸比細哨球癲鳩波
中堅 左閘 龍門都麻麻
同埋冇大佬嗌住隊波
zaha連國籍都轉埋
其實真係諗唔明,點解林柏特可以夾波歷克又得,夾馬達又得,夾迪高又得,但係就夾唔到謝拉特
朗尼 奥雲都叫缺?
06根本係明星隊來不過夾唔到
係右閘廢d
細哨入左波之後即刻紅左
英撚最後40分鐘11打10但一個入肉攻勢都做唔到
咁都叫唔差
因為以前英撚踢442
林伯特同謝拉特都係8號位box-to-box走上走落
如果好似今時今日咁踢433
有個防中逗住佢兩個打中場會夾倒啦
國際賽唔同球會賽咁多冠軍爭
兩年先一次大賽
淘汰賽變數又多好講運
拎唔到冠軍其實一d都唔出奇
比利時呢十年個陣勁過依家英格蘭啦
決賽都未入過
咪就係因為點都要一齊出晒雙特
之前唔知林伯定謝四有講過
佢同另一個嘅默契就係當見到對方企位後過自己嘅話就會放膽攻上前
分工上根本就唔清晰
仲未計謝四下下關鍵時刻致命回傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞