香港廣東話股市術語

328 回覆
1438 Like 42 Dislike
淡閪
牛閪
成日睇咩多頭空頭睇到r哂頭
知隻字點解
一但段野係咁多頭空頭空頭多頭就要時間消化
最慘係好多繁中翻譯都係講空頭多頭
上牛牛太多
Supp
ching夠地道
有香港terms 點解要用台灣/大陸?
你都九唔撚搭八 我話唔係匪語姐 但有無叫人用
台灣同大陸咪又係同文同種
佢地匪潮語咁流通
增值, 拎錢
To the moon
Webull咪都係大陸嘅
Webull is a US-based fintech startup offering zero-fee or discount brokerage services. Founded in 2017, the company is regulated by the US Securities and Exchange Commission (SEC) and the Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) as well as the Hong Kong Securities and Futures Commission (SFC).

最多咪話香港, 吹到牛牛咁大陸呀? 牛牛打手來?

外國用webull多囉, 殘體字又無乜
入金都還好
出金真係唔撚知想點
Webull 微牛證券是福米科技旗下證券交易平台,屬小米科技旗下公司。

微牛打手?
pish
撈底
摸頂
廣東話都睇到一舊雲講返英文算啦
我想問呢到講既long short
同期權講既long short係唔同?
留名學野
Long唔係長倉、Short唔係短倉咩
可以用「按金」
好同意 業績 財報
未有乜股通之前
香港財經節目係唔會聽到「財報」呢個字
只會講「業績」
而家財經節目講乜就唔知
但身邊啲fd就講晒「財報」

利申:當年朝早睇交易現場、下晝聽陸叔、財經wrap up、夜晚聽青姐、星期六日睇經濟一週、imoney,都唔見「財報」
唔係, 意思一樣, 你咁問睇黎對期權唔係好認識

基本上一般股票long都係解睇好,認為會升 / short都係解睇淡,認為會跌

但係期權唔同,最基本4種

Long Call = 買入認購 = 睇好後市,並且會有大波幅向上
Short Cal = 沽空認購 = 睇淡後市,並且波幅較細 / 橫行
Long Put = 買入認沽 = 睇淡後市,並且會有大波幅向下
Short Put = 沽空認沽 = 睇好後市,並且波幅較細 / 橫行

睇到好亂 (睇好 = LC SP) (睇淡 = LP SC) 就好似負負得正咁
*以上只係期權嘅最最最basic知識, 尤其當中嘅波幅有好多解釋,有好多影響,偏偏對期權價格有好大影響。

而且仲有同時買入同沽空唔同行使價嘅認購 之類….
有好多好多唔同玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞