香港廣東話股市術語

328 回覆
1438 Like 42 Dislike
財經台已經充斥大量匪語,做空做多,睇到以為自己去緊大陸forum
雖然有部分係台灣叫法,但香港人係咪應該學返香港嘅叫法先。小弟希望呢個post可以令連登仔學返正堆terminology嘅香港叫法

我諗到嘅唔多,如有補充/錯漏,歡指正

Long 做好 做多/ Short 做淡,沽空 做空
Open a long position 開好倉,起好倉 建多倉/ Open a short position 開淡倉,起淡倉,短倉 建空倉
Bulls 好友,大好友,睇好 看多 多頭 / Bears 淡友,大淡友,睇淡 看空 空頭
Long / Short squeeze 挾好倉/挾淡倉/震倉 軋多軋空
FED 聯儲局 聯準會
Broker 股票經紀/經紀行 證券商
Quotations 走勢/報價 行情
Main Board 主板/大市 大盤
Resistant 阻力 壓力位
指正
勁多富途狗 搞到烏煙瘴氣
(股票相關)
Margin 孖展 唔知大陸點叫 保證金?
Ex-date 除淨日 除息除權
Earnings release 公佈業績/出業績 財報
(小弟認為財報嘅意思應該 = financial statement財務報表,但唔係完全等於Earnings嘅意思)
留名
講「做空」,九成都係支牛客
https://lih.kg/2789564
閪冧
又閪冧
臭閪港女
熊軍睇路
食肥牛
(期權相關)
Strike price 行使價 行權價
Exercise 行使 行權
Implied volatility (IV) 引伸波幅 隱含波動率??
Gel頭
(牛熊相關)
Mandatory call 打靶
(期貨相關)
Index future 期指
HSI MHI HHI MCH / ES MES CL MCL ... 大期細期 小恒指
(比我多數叫返個code算)
Deposit 按金 唔知大陸點叫
Margin call 補倉 唔知大陸點叫
以前好似叫剪羊毛,學外國
依家個個都韮菜韮菜
建倉 斬倉 減倉 清倉 提倉
Stop-loss止蝕 止損
Take-profit 止賺 止盈
Tie-up 蟹貨/坐艇 被套?
Add the ratio(其實唔知英文) 溝貨
Audit 核數 審計 不過其實審計係香港都通用?
Lm 好親切
轉倉 射倉
留名學嘢
好多垃圾連登仔用牛牛
用都算仲要走去買
抵佢輸到仆街
斬倉 (因按金不足被強制平倉)
財經台置頂post
支牛D公司譯名
入錢就入錢 入咩撚野金
提錢cash out拎錢 出咩撚野金
溝貨再老餅啲會講沖淡個倉
因為政府有個審計署,好難講係咪支那話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞