New age 身心靈之你問我答

55 回覆
8 Like 35 Dislike
個人好暴躁
做唔到大愛撚 點搞
好難可以愛人如己
係有好多唔同嘅講法 暫時無一個分到一個統一嘅嘅派別
你講多啲你嘅情況 例如點樣暴躁 你眼中嘅大愛撚係點
睇過下啲newage書
覺得好focus係愛呢個概念上
自問真係做唔到愛呢個世界 愛每一個人
硬係覺呢個世界好崩壞愈黎愈差
跟住又會諗
究竟我係要體驗呢啲野定係要克服呢個難題
雖然我最後都係冇諗咁多 自然就算

Btw 我好中意與神對話呢本書
但係近幾年唔知係咪太忙
好耐冇掂啲newage野亦的唔起心肝
明白你講咩啊
一開始我都對呢個世界嘅好多人同事好怨恨
我諗點解new age咁focus喺愛呢個概念
係因為new age見到呢個世界所有人都係自己
你見到嘅佢嘅特質你都有
老套啲講 就係你愛到自己就會愛到其他人 個世界只係一面鏡子去俾你睇到你自己係點
而你係無好同壞之分 有時候好壞嘅區分會令到我哋做唔到真係自己想體驗嘅事 而呢個世界所有事出現嘅原點都係我哋想經驗同了解自己係點
睇到呢個世界所有嘢都係愛 你會過得快樂同自由好多
亦都唔係叫你特登去扭轉自己諗法 只係睇到自己諗法背後嘅角度 你選擇緊啲咩去睇呢個世界 因為呢個世界只係睇你點睇
與神對話係一本好好嘅書 而真正嘅修行往往都係生活之中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞