香港兩大樂評人二選一: 論盡音樂 星勤 vs 私家音樂 艾石

90 回覆
26 Like 44 Dislike
樓上做乜係咁追擊私家

論盡咪又係評人唔評歌

睇完都無乜得著

究竟有冇邊啲真係寫得好
私怨音樂都痴歌手 痴填詞人
尋日個post有個師兄話overflow 我都覺得幾好 追擊佢係睇唔過眼私怨音樂鬧一鬧Anal就可以令人忘記曬佢已前做既衰野
無錯呀 其實佢地同我地一樣 聽完都可能只係講到好聽定唔好聽 邊到好聽邊到唔好聽 去到邊到邊到點樣去幫助表達 佢地係講唔出
佢開ig fb live嗰時睇啦
人地叫自己油王
香港樂迷本身就係垃圾
所以由樂迷變身而成嘅所謂樂評人一樣係垃圾

最大問題係呢d樂評人耳界好窄
除咗廣東歌最多聽埋國語同韓文歌
活係自己嘅舒適圈去評論音樂
然而連自己講緊乜嘢都唔知

可惜嘅就係呢d冇受音樂訓練嘅樂評人
已經係樂迷中相對敢言嘅人
大部分樂迷純粹就係鍾意食屎
總之佢鍾意嘅偽人痾出嚟嘅屎都係香嘅
佢唔識嘅人搶佢偶像風頭就好似癲狗咁吠

從幾年前冇人care香港歌就知
香港有咁嘅樂迷係對一眾音樂人嘅侮辱
樂迷根本從來冇尊重過音樂人

香港樂迷食屎啦
呢D先係樂評 果D行埋一邊 係到呃飯食 做傳銷 鬧完叱吒頒獎禮第二日即刻宣傳Kingdom C有份攪既頒獎禮 仲要叫人搵佢買1000蚊飛
呢個真呀 搶佢CAS風頭 佢就要鬧到人要即時退落黎咁 例如張敬軒
冇興趣睇佢開live
你有無見過私家
有冇相??? 但唔想睇佢開live
私鳩連洪嘉豪都吹奏
呢單我都有跟
佢想癡既人佢就會吹奏 例如許廷鏗 例如CAS 平日最講黃藍係佢 但一有藍人接受佢訪問 就會叫人唔好講黃藍
睇完洗眼 勸你唔好睇 同埋我都唔認同用佢外表批評佢 要批評既係佢扮專家無料扮四條連中文字平上去入都唔識學人講音樂 永遠寫既文都係眼濕濕灑狗血毛管動 換個歌名歌手名又一篇文
星勤起碼唔講是非 引戰就一時時 無料既page就係要靠引戰引班花生友入去支持或者鬧佢去呃engagement呃演算法
連香港音樂都唔係所有野都聽 靜係聽主流 日日Mon住903聽歌既人 根本就擴闊唔到音樂版圖 最好笑之前個post D人仲係到吹奏佢話佢清泉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞