科學分析 - 頭文字D裏面嘅賽車理論

64 回覆
77 Like 2 Dislike
記唔記得拓海同慎悟有進行過一場「膠帶殊死戰」? 比賽雙方要將右手用膠帶綁死係軚盤上面來限制扭軚幅度(圖一)。然後話呢種賽法對前輪驅動嘅EG6有優勢,結果拓海咪又係贏,但到底點解限制軚盤幅度會對前輪驅對車有優勢? 呢樣就關係到前輪驅動同後輪驅對嘅分別喇。

(圖一)
車嘅動力模式可以分為Front Wheel Drive(FWD, 前輪驅動)、Rear Wheel Drive(RWD, 後輪驅動)、Four Wheel Drive(4WD, 四輪驅動,其實仲有All Wheel Drive,不過呢度不作討論住)。基本上,想像將架車吊係空中再踩油門,如果只有前輪轉就係FWD,只有後輪轉就係RWD、四個輪都有轉就係4WD(我知根據差速器Setting,4WD係空中都可以只有兩個輪轉,但4WD唔係呢篇嘅重點)
但要了解FWD同RWD係跑道上嘅分別,我地可以用「老漢推車」來想像。
FWD感覺似係有個人拉動一堆重物(圖二)

(圖二)

RWD就似係一個人係一堆重物後面推架車(圖三)

(圖三)

然後宜家想像下你住呢堆貨轉彎,但堆貨滑左一滑,同條路個方向唔多啱(圖四)

(圖四)
咁呢個情況之下,你只要係啱嘅方向更加用力拉,咁堆貨就會返翻正確嘅方向。對比翻車內嘅情況,就係少少扭軚再俾大油門,架車就會自動修正翻方向。所以頭文字D裏面,慎悟架FWD車一甩尾過後根本唔使點樣扭軚、只要加大油門就可以將架車修正翻一個正確嘅方向。

宜家再睇下如果你係緊貨嘅時候,堆貨滑一滑嘅時候會發生咩事(圖五)

(圖五)
呢個時候你絕對唔應該用力推,用力推只會令個情況更加失控,甚至更加遠離正確方向。呢個時候你應該要focus係將成堆貨轉方向,必要的話,你個人甚至要離開貨尾,走去貨側將堆貨推翻正方向先繼續前進。呢個就好似RWD車係甩尾嘅時候,唔應該俾大油門,因為大油門就會令架車越來越甩(小量油門其實可以控制甩尾量,可以控制甩角度),同時間要大量扭軚來修正翻架車嘅方向,咁你就知道點解RWD車玩「膠帶殊死戰」其實好危險,因為拓海無得大幅扭軚來修正車嘅方向。

跟住落來俾大家睇下到底真實飄移時候,RWD車到底要扭幾大軚來維持架車係受控之中
https://www.youtube.com/watch?v=8hX3BK0apeU&ab_channel=MSC-MotorSportsCom-Channel
當然啦,拓海可以透過減少甩尾量令自己無需要大幅扭軚,呢種揸法更加似中里毅嘅抓地跑法,而呢種跑法係現實中係最快,不過呢D就容後討論喇
Btw,正因為FWD天生係加速嘅時候會修正架車嘅甩尾,所以你係飄移賽係唔會見到FWD

今次講住咁多,下次再講
感覺上頭碌車操控性好啲
尾碌既就好力啲
啟介對神之腳嗰場
好似話神之腳識用到個abs盡 可以用gtr飄移 又係咩玩法
Lm
大家睇頭文字D,成日見D車手係唔係都兩隻腳踩曬三個腳制,好似好型咁但又唔知做乜9(圖一),但其實呢個腳法係有名,而且係我地日常生活中揸車都可以用到嘅技巧。

(圖一)
呢組操作個名叫趾跟動作(Heel toe technique),係棍波車喺煞車同時落低一波會做嘅動作。大概流程是咁的:
1. 先踩煞車
2. 當引擎轉速因為煞車而拖得太低時,左腳踩離合,同時手去轉低一波
3. 右腳腳趾踩住煞車同時,扭轉腳掌,腳跟輕踩油門一下,令引擎轉速提高翻
4. 左腳放開離合,完成成組煞車+落波動作
齋講唔算好難,但實際操作上要係唔到一秒之內完成曬成組動作。但講到尾,搞咁多野為乜?
呢度就不得不講解下引擎、波箱同車輛嘅關係(圖二)

(圖二)
引擎嘅動力會先經過離合器,再去到波箱,波箱嘅齒輪會有一個比例(呢度用10:1作為例子,但一般而言唔會咁大),假設引擎宜家係6000 rpm,經過 10:1 齒輪之後,車轆就會係600 rpm (當中其實仲有差速器之類嘅部件,但為左簡化過程就唔講呢D住)。
跟住大家望望下面嘅例子(圖三),數字不成比例:

(圖三)
宜家架車係煞緊車,車轆減速同時都拖慢左個引擎轉速,本身引擎理想轉速係6000 rpm宜家得翻2000 rpm,要落一波,如果唔係引擎俾唔到力之後加速。
咁好,宜家踩離合落一波,個齒輪換做20:1,但問題來喇,引擎宜家2000 rpm,車轆宜家200 rpm,兩者轉速係10:1,好地地被逼換成20:1轉速,呢個時候離合器就要磨合2000 rpm同 200rpm,令呢兩者變翻做20:1(圖四)

(圖四)
現代離合器要磨合引擎同車轆轉速不一就唔難,因為有同步器,但舊式離合器就唔得。而為左match翻個轉速,離合器磨合嘅時候,車轆會突然間降速,In this case,車轆會降到得翻100 rpm,因為2000 rpm經過20:1之後就會變100 rpm(理論上,引擎都會提速,但引擎本身有保護機制來防止引擎轉速突變,所以呢度無視左引擎嘅提速)。
車轆突然由200 rpm降到得翻100 rpm,小則就坐得唔適服或者慢左車速,大則就因為呢種突變而令後轆抓地力失效而失控。咁點算好? 呢個時候,只要引擎轉速加快翻,令引擎轉速同車轆轉速match 翻20:1 咪得囉(圖五),In this case,引擎要係離合器磨合之前提升到4000 rpm來match翻20:1 同車轆嘅200 rpm

(圖五)
就係因為咁,所以係煞車+落波嘅時候,車手一定要踩一踩油門,令引擎轉速match 翻新齒輪嘅比例,咁先可以令車行駛得更順暢。
不過呢種技術買少見少,一來一般公路上唔做趾跟動作都唔會有咩問題,係架車會chok一chok,二來宜家大部分車都係自動波,連波都唔使人轉,三來,即使係棍波,宜家都有自動補油系統,新版Honda Civic Type R就識得係你轉波嘅時候電腦幫你踩一踩油門來match轉速,大部分賽車組別宜家都識得自動補油。可能呢種技術都來到佢嘅末代

今次講左咁多先,下次再見
一直以為呢招係攞黎曬操作能力
真係有用㗎
正常揸棍都會只不過唔洗一次踩哂唔趕時間可以補油
唔怪得學車個陣師傅教減速都要留返一絲油
考完個牌都未揸過棍波
live 左留名
學到野
睇完呢篇先知點解以前學棍van嗰陣,一轉波架車就會好似俾重嘢拖住咁dup一下
留名學野
動畫一開始我記得fd好似係350匹
反而stage 1最尾涼介仲減咗匹數去260左右去鬥拓海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞