科學分析 - 頭文字D裏面嘅賽車理論

64 回覆
77 Like 2 Dislike
強帖留名
呢D一定啦
PUSH
每個彎都飄移,條軚會唔會好快磨蝕晒
其實作者真係好有諗頭,仲要主角一開始就戴綠帽
其實會,特別係後輪。
但因為成場比賽得6min左右,所以條軚未至於完場前就報廢。

無記錯有一場比賽係上柀+下坡,因為時長接近15min而且係山路賽,對條軚負荷好重。所以啟介係比賽前期要放慢車速來養軚,再係後期發力追
車手是孤獨的
好似除咗主角之外 其他都一齊唔到
lm
推到有野睇
其實講到尾,係GTR、RX7、EVO呢D神車面前,AE86憑咩野可以做長勝將軍?
先俾大家睇睇均量架車好壞嘅數字:
1. 馬力(架車每秒鐘可以輸出幾多能量,越高越勁,某程度上代表架車嘅最高速度)
2. 扭力(引擎轉動時有幾大力,越高越勁,某程度上代表架車起步/提速力量,btw tesla扭力同好多超跑有得fight)
3. 車重(越低越好,重量越低,架車無論加速、煞車、過彎、起步都會好靈敏)
4. 0-100所需時間 (一個實驗得出嘅時間,話你知架車實際上加速同頂速有幾勁)
5. 馬力與重量比 (將1.除以3.,呢個數字越高越好,有好多車馬力其實唔大,但因為車重低,引擎相對推動緊輕好多嘅野,所以都可以好快。亦因此,好多電單車都可以係直線快過超跑)

咁宜家睇下呢四架車嘅比較:

大家可以見到AE86係數字上真係無得同其他三架比,特別係GTR-R32,呢架車叫「東瀛戰神」唔係叫假
AE86有得比嘅就只有車重好輕,宜呢個就係重點,因為上述嘅數字無視左一個重要嘅因素:場地。

AE86只會走山路下坡賽,你唔會見佢跑上坡賽,唔會見佢跑直線加速賽,連賽道賽都唔會跑,因為AE86只可以係山路下坡賽贏。
秋名山急斜而且多急彎,架車加速無幾耐就要煞車入彎,所以馬力有幾大、0-100有幾快都無用,因為你係秋名山根本無幾可可以去到最高車速。
亦因為彎多過直路,所以架車嘅轉彎能力會重要過加速同頂速,呢度就要講唔啱聽嘅野(圖一)

(圖一)
睇翻數字,R32係最重嗰架。當架車入彎要煞車到一個合適過彎嘅速度嘅時候,咁重嘅R32會對煞車碟做成好大負荷,所以R32相對要用多好多時間來煞車。係多彎嘅秋名山,經常要煞車,R32會輸蝕。但唔只呢點,有一項數字叫Weight distribution,意思係架車嘅重量點樣分配俾前後輪。
AE86因為車輛設計得好,佢有47%車重落係前面兩個輪,53%落係後面兩個輪,如果你計翻秋名山下坡角度,AE86將會係四平八穩50/50重量分配,意味住AE86平衡性做得非常之好,加上AE86只有900幾kg,係煞車同過彎嘅時候可以非常快同穩定。
相反,R32嘅weight distribution 有60%車重集中係車頭,加埋坡度,分分鐘有成65%嘅重量聚係R32嘅車頭。車頭越重,就代表要用越大力先轉得到個車頭,架R32仲要成1400kg咁重,加上R32四輪傳動系統有少少缺陷,就導致R32係好易推頭(正確學名叫「轉向不足」)。係對轉彎咁demanding嘅秋名山,推頭就成為左R32嘅最大敗點。(圖二)

(圖二)
如果你地搵搵資料就會發現,EVO3都有同樣嘅問題,但相對無R32咁離譜,但RX7-FD係呢方面其實同AE86有得鬥,稍為比AE86重少少,但都係50/50 weight distribution,RX7-FD同AE86都係後輪驅動,好少推頭問題,咁RX7-FD又輸D咩?
呢個就關車手事喇,拓海係秋名山揸左咁多年,每一個彎要幾時煞車、幾時轉彎、最佳行車線同埋有咩偷雞方法都比拓海摸熟曬。相反,啟介係度練左一兩個月,點都唔夠拓海了解最佳行車線,但我相信只要啟介有時間練熟秋名,佢都可以鬥贏拓海。

就如同傳奇拉力賽車手Colin McRae講過:Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers

呢篇有D長,希望大家唔會悶親,下次再見
可唔可以咁講
車係勁,但場地限制放大左R32嘅缺點?
香港啲路咁撚閪 左補一忽右補一達 龜速行都鄧撚到成杯水冇水
入面改曬啦

fd比上坡,點止得230幾匹
其實你啱,越到後期,D車就改到同原廠完全唔同
AE86都加大馬力同轉速
不過漫畫無講實際數字,我唯有用原廠數字來講
DK真心勁
有無link 可以睇到《峠》依套電影?
Thank bro
LM
Lm
Lm
捉樓梯果part好有feel
咁早寫地雷系,領先業界20年
頭D入面86換埋副謁仲叫唔叫86?
咁排氣量係影響馬力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞