其實理性啲睇俄羅斯係冇可能打唔贏

97 回覆
71 Like 20 Dislike
視乎UA係咪真係戰至最後, 定遲下談判
其實俄佬諗住一開波炸哂你啲據點,總統流亡,搵幾隊兵入去掛支旗就玩完,點知以家烏仔玩玉石俱焚,感覺玩大左,國內外都頭痕,或者可能真係用大殺傷力武器
安祿山
普京想登門檻啩
不過當年德國不能同日而語
人地而家唔縮同你死過呀
搞咁多野睇下全世界有幾多支導彈對住你莫斯科先
應該咁講,一個獨裁軍政府唔講人權起黎,就算全部邦都係敵對,輸左7成土地,只要堅持到底,都唔會倒台
最終受苦既只係百姓
應該唔係成個烏克蘭都有戰略價值?

頓巴斯係親俄政權 處於邊境 又有緩衝作用 至於克里米亞 係港口 又近住死海 有制海權

睇起黎其餘國土都冇天險/緩衝作用不大 但頓巴斯同克里米亞早已經係俄既囊中物 點解普京仲要特登打埋成個烏克蘭?戰略價值又唔係高

要開戰唔係都要首先煽動烏東同烏克蘭打 然後再扮支援去幫拖咩?睇起上黎撩是鬥非既唔係普京 咁起碼唔會全球制裁佢
阿富汗美國一撒就比搭利班反cup

單單烏東兩個州一定唔夠,仲有好多烏克蘭領土係同俄國接壤,特別係哈爾科夫,直隊莫斯科,呢八年俄佬一直想呑拼埋,但烏克蘭當然寸步不讓。

成個烏克蘭同白俄都係一個平原,要佢地親俄,從來唔係因為天險,而係,如果要打,就係佢地國土打一陣先,如果擋到就當然好,擋唔到都有時間做戰略部署做本土戰。佢地兩國,俄佬係當個個花園緩衝區。

點先為之夠?大慨就係由白俄到基輔直落畫一條直線,所有同俄羅斯接壤地區都係親俄,咁佢就可能收貨。

未呀 所以烏克蘭贏左
可以慶祝了
現實
咁香港呢?駛唔駛駐軍?
討論之前你要先定義咩叫贏
打仗首先係要講戰略目標

另外可以參考吓冬季戰爭
有樣嘢叫慘勝
有d 悲觀, 原本投降就冇事冇傷亡。依家烏克蘭玩巷戰,遲早迫普京出大殺傷力武器,最後可能和談,不過死傷慘重,睇佢地覺得值唔值
用烏區國安大法
睇俄佬用邊種武器。。。威力再大啲既炸彈炸一輪就會攻得入,但烏克蘭會死好多平民。
感覺而家俄佬係就住對家平民死亡人數黎打。
而家西方同北約出錢同武器比烏克蘭打一場Proxy war,最蝕底係無辜平民。越早談判,對平民來講越有利。
理性啲睇本身應唔應該打仗?
或者有咩其他手段可以嘗試?
要打就一定打得贏, 但係贏左場仗, 可能輸左成個俄羅斯
而家俄羅斯內部都有人反戰緊
被捕既都過千人 再咁搞落去 俄羅斯都無着數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞