其實理性啲睇俄羅斯係冇可能打唔贏

97 回覆
71 Like 20 Dislike
死咁多人
凶宅做唔到按揭
做到都唔係個個肯住
其實已經差唔多打輸就快要撤退
冇軍隊都係等邊日死
解咗甲就變咗等”湯”嘅雞
普京:廿條戰爭罪好撚驚呀
真係 太多武器流落民間
就算變左親俄政府都會有所謂既分離份子
只不過今次係烏東變烏西
咁樣成本效益太細

結果都係俄佬唔上唔落
真 玩過civ都知 打完要建立政權有排煩
到時d人死既死晒走既走晒
戰爭就係政治嘅延伸,任何外交或者經濟手段都冇辦法達到目標嘅時候就會用戰爭呢個手段。

俄羅斯嘅目標都係想烏克蘭呢個地區冇辦法俾北約駐軍,或者,至少係開戰嘅時候,多多少少有緩衝區,而唔係直達莫斯科,避免重現巴巴羅薩行動,德軍經由烏克蘭打到莫斯科200公里外。
唔係每次都係有冬天可以救到俄羅斯。

達到呢個目標其實有好多方法
包括傀儡政權,或者將烏克蘭處於內戰狀態,北約都冇辦法有效部署。

打仗更加係消耗經濟,依家俾人制裁更加係雪上加霜。普京自己心知肚明,但都要咁做,你就知烏克蘭個戰略位置對佢黎講係幾咁重要。
如果剩係分東西烏
根本無需要打基輔
你點睇❓
感覺俄佬有d唔上唔落
黎緊話換車臣班友仔打住先

可能俄佬都想時間換空間
如果用打車臣嘅方式打,西方未必忍到,或者真係會出手,唔再打嘴砲
唔加入北約就有可能,叫烏克蘭唔建立軍隊佢哋一定唔肯,佢哋都後悔放棄核武,依家重唔可以建立軍隊,再有啲咁嘅事邊保護到自己?
最多咪敘利亞化
烏克蘭人堅守每個城
拖你6,7年都夠死
圍住個國家仔都打唔贏
連登仔感性分析師嚟
經歷過去幾年都好清楚啦
佢地支持烏克蘭就無論點都搵到啲野話烏克蘭打得贏
理性討論真係晒氣
唯一方法 納粹式大清洗
其實俄佬本身國內經濟根本連平常開支都唔夠,周不時都有新聞講有俄國平民係邊度邊度發現棄置坦克,仲要係現役坦克
所以我覺得普京係想快速完場,博外國唔會幫烏克蘭拖(因為上次打克里米亞都係一樣),點知人地係唔派兵,不過派武器比烏克蘭,咪奶屎咯,唔係點解要掉車臣d軍隊落黎加強攻勢
而家唯有望烏克蘭總統佢地可以安安全全,身邊班特種部隊真係要有料到,咪撚比人斬首到

冇錯,俄狗好撚勁,好撚威,好撚好打
打撚到去地獄
上連登唔好咁認真19年個個都話成立連登政府 煲底見啦
而家?監倉見
我覺得連普京都唔知
啲炸彈唔洗錢
Strategic bombing炸平民跟本係war crime
美帝做得多當真係正義?

炸左有咩好處呀on9
兒登仔真係弱鳩智
死左班炮灰
連登仔就打晒飛機
人地主力都未去到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞